PLANTBASED ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΠΕΝ∆ΥΘΗΚΑΝ $3,1 ∆ΙΣ. ΤΟ 2020 – ΠΩΣ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Το ποσό ρεκόρ των $3,1 δισ. επενδύθηκε πέρυσι σε εναλλακτικές πρωτεΐνες, σύμφωνα µε ανάλυση του The Good Food Institute (GFI).  Πρόκειται για περισσότερα από τα μισά χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτόν τον τομέα κατά την τελευταία δεκαετία ($5,9 δισ.) και τρεις φορές περισσότερα από το 2019.

 

Ειδικότερα:

  • Οι εταιρείες µε plant-based προϊόντα κρέατος, αυγού και γαλακτοκομικά προσέλκυσαν $2,1 δισ. από το σύνολο των επενδύσεων (τρεις φορές πάνω από το 2019)
  • Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ζύμωση για να κάνουν εναλλακτικές πρωτεΐνες συγκέντρωσαν $590 εκατ. (διπλάσια από το 2019)
  • Οι εταιρείες κρέατος µε βάση τα εργαστηριακά κύτταρα ζώων (cultivated) έλαβαν περισσότερα από $360 εκατ. το 2020, το 72% της συνολικής χρηματοδότησης που έλαβε η κατηγορία αυτή την περίοδο 2010-2020

Η ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων έρχεται καθώς οι επενδυτές τοποθετούν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων, καθώς και funds, µε σκοπό να επικεντρωθούν σε πιο βιώσιμά τρόφιμα. Πέρυσι, χορηγήθηκε η πρώτη κανονιστική έγκριση στον κόσμο, για κρέας µε βάση τα κύτταρα (cell-based meat).

 

ΟΙ ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ  ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

“Η επενδυτική κοινότητα ξυπνά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της τεχνολογίας τροφίμων, για ριζική αναδημιουργία του συστήματος τροφίμων µας”, ανέφερε η Senior Investor Engagement Specialist της GFI, Sharyn Murray, η οποία πρόσθεσε πως, “εταιρείες, όπως π.χ. οι Impossible Foods, Beyond Meat, Memphis Meats και Mosa Meat, συνεχίζουν να αποδίδουν καλά, και υπάρχουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευοίωνες προοπτικές των εναλλακτικών πρωτεϊνών, οι οποίες παράλληλα, έχουν θετικό παγκόσμιο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των τροφίμων και την παγκόσμια υγεία”. Στο εννεάμηνο του 2020 επενδύθηκαν περίπου $8,37 δισ. στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας τροφίμων, σύμφωνα µε µμελέτη της Finistere Ventures. Και σε όλο το 2020, ο τομέας των αγροτικών τροφίμων – ο οποίος περιλαμβάνει επίσης, την παραγωγή τροφίμων, την αλυσίδα εφοδιασμού και την τεχνολογία στα εστιατόρια – συγκέντρωσε επενδύσεις τουλάχιστον $26,1 δισ., σύμφωνα µε µμελέτη της AgFunder.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ Η IMPOSSIBLE FOODS

Πρωταγωνίστρια ήταν η Impossible Foods, η οποία είχε δύο τεράστιους γύρους χρηματοδότησης πέρυσι: $500 εκατ. τον Μάρτιο και $200 εκατ. τον Αύγουστο. Αυτά τα χρήματα βοήθησαν την Impossible Foods να κάνει µια µμεγάλη επέκταση στη λιανική, από την πώληση των προϊόντων της σε µια µμικρή… χούφτα grocery stores το 2019, σε περίπου 17.000 σημεία σε όλη τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς και µία D2C ιστοσελίδα. Η Impossible Foods έχει επίσης, µμειώσει τις τιμές, τόσο στους πελάτες του foodservice, όσο και στη λιανική τροφίμων και σχεδιάζει φέτος να διπλασιάσει το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, για να κυκλοφορήσει περισσότερα plant-based προϊόντα.

ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ… ΠΑΓΩΤΑ

Από την πλευρά της ζύμωσης, η Perfect Day συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα, συμπληρώνοντας έναν γύρο χρηματοδότησης Series C ύψους $300 εκατ., µε ακόμη $160 εκατ. τον περασμένο Ιούλιο. Οι πρωτεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση χρησιμοποιούνται από διάφορα brands παγωτού, συµπεριλαµβανοµένων των Smitten, Graeter’s και Nick’s, καθώς και από την Brave Robot, η οποία δημιουργήθηκε από την The Urgent Company.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ…ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ

Και για τα cell-based κρέατα, η Memphis Meats έλαβε τη µμεγαλύτερη χρηματοδότηση ύψους $161 εκατ., η οποία αύξησε τη συνολική χρηματοδότησή της κατά 8 φορές. Οι Cargill και Tyson συµµετείχαν στον γύρο, τον οποίο η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή κρέατος από µμοσχάρι, κοτόπουλο και πάπια, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός της χρονιάς. Ενώ κανένα cell-based κρέας δεν έχει λάβει ακόμα κανονιστική έγκριση στις ΗΠΑ, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό θα µμπορούσε να συμβεί αργότερα φέτος και ήδη, η Memphis Meats συνεργάζεται µε τις ρυθμιστικές Αρχές για να είναι µία από τις πρώτες εταιρείες που θα πουλήσει τέτοια προϊόντα.

 

 ΠΗΓΗ: