H VEGANZ λανσάρει την πρώτη της τηλεοπτική καμπάνια

H VEGANZ λανσάρει την πρώτη της τηλεοπτική καμπάνια

Καλό για εσένα, καλύτερο για όλους!

Η Veganz ιδρύθηκε το 2011 και έγινε γνωστή στην Ευρωπαϊκή αγορά ως ο προμηθευτής με την μεγαλύτερη και πληρέστερη ποικιλία σε vegan – φυτικά τρόφιμα. Η εταιρία, με την εναλλακτική και πολύχρωμη φιλοσοφία της κατόρθωσε πολύ σύντομα να εντυπώσει στην αγορά την αξία της vegan και plant-based διατροφής.

Αυτή τη στιγμή το portfolio της εταιρίας περιλαμβάνει συνολικά 120 προϊόντα σε 17 διαφορετικές διατροφικές κατηγορίες, τα οποία είναι διαθέσιμα σε πάνω από τις μισές Ευρωπαϊκές χώρες και σε περισσότερα από 22.000 τελικά σημεία πώλησης παγκοσμίως. Το portfolio φυσικά συνεχώς εξελίσσεται και επεκτείνεται περιλαμβάνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας, πάντα με σεβασμό στην βιωσιμότητα. Για αυτήν της τη δέσμευση, η Veganz το 2021 βραβεύτηκε ως η ποιο καινοτόμα εταιρία τροφίμων από την Γερμανική εφημερίδα ‘Handelsblatt’.

Το όραμα της Veganz είναι με τα προϊόντα της να κινητοποιήσει τους ανθρώπους από την μία να υιοθετήσουν μια plant based διατροφή και από την άλλη να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον, για τη βιωσιμότητα του και για τους διαθέσιμους πόρους του.

Η Veganz στην ελληνική αγορά

Το portfolio για την Ελλάδα προς το παρόν, περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας και απαράμιλλης γεύσης σοκολάτες, μπάρες πρωτεΐνης, μπισκότα και σάλτσες.

vegan-chocolate-greece

Η ACHAIA AE ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Veganz για την Ελλάδα, έχει ήδη τοποθετήσει τα προϊόντα σε αρκετές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της εγχώριας αγοράς (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, MARKET IN, ΚΡΗΤΙΚΟΣ κ.α.) και συνεχώς επεκτείνεται.

Έχοντας τοποθετήσει πλέον τα προϊόντα σε περισσότερα από 350 τελικά σημεία πώλησης πανελλαδικά και με την Σαρακοστή να τρέχει – η καταλληλότερη στιγμή για τους Έλληνες που νηστεύουν να γνωρίσουν τα προϊόντα και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής – η εταιρία από τις αρχές του Απρίλη προχωράει σε σημαντική τηλεοπτική καμπάνια σε όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στα social, με στόχο να γνωρίσει  στο κοινό της Ελλάδας τα προϊόντα της αλλά και την φιλοσοφία της.

 

vegan-lemon-biscuits

 

Οι Πέντε διατροφικές τάσεις των Ελλήνων Καταναλωτών

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ, προσδιορίζει τις διαφορετικές διατροφικές τάσεις των Ελλήνων.

Πέντε διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις από την έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ

 • 400 χιλ. vegeterians και 1,5 εκατ. flexiterians στην Ελλάδα το 2021
 • 1 στους 2 καταναλωτές μειώνει το αλάτι και 1 στους 3 τη ζάχαρη που καταναλώνουν
 • 1 στους 2 μαγειρεύει μαζί με το smartphone/tablet

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στο πλαίσιο έρευνας καταναλωτών, πραγματοποίησε την περίοδο 5-11 Νοεμβρίου 2021 με δείγμα 1.000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα έρευνα με θέμα τις διατροφικές και αγοραστικές τάσεις τροφίμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 12ου συνέδριου ΙΕΛΚΑ MetaFood στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2021. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν πέντε διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν τον κλάδο των σουπερμάρκετ και των προμηθευτών των επόμενων ετών.

1. Flexiterians και Vegeterians
Οι διεθνείς δημογραφικές εξελίξεις και οι πολιτισμικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις παραγωγικές δυνατότητες της παγκόσμιας οικονομίας για παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών αποτελούν παράγοντες που συνεισφέρουν στην παγκόσμια αύξηση των καταναλωτών που επιλέγουν την χορτοφαγική δίαιτα. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν χορτοφάγοι βρίσκεται περίπου στο 4% δηλαδή 400 χιλ. πολίτες, με τους μισούς από αυτούς να αυτοπροσδιορίζονται ως vegans (δεν καταναλώνουν καθόλου ζωϊκά προϊόντα) και τους άλλους μισούς ως vegeterians (δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι κλπ). Δίπλα σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών υπάρχει η κατηγορία των flexitarians ή ημιχορτοφάγων, καταναλωτών δηλαδή που προσπαθούν να υιοθετήσουν μία πιο χορτοφαγική διατροφή, αλλά όχι ολοκληρωτικά χορτοφαγική. Η κατηγορία αυτή είναι περίπου το 15% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. πολίτες και αποτελεί μία πολύ σημαντική κοινωνική και καταναλωτική ομάδα.

2. Plant-based και lab-grown τρόφιμα
Η προαναφερθείσα τάση, αναμένεται να κάνει πιο έντονη την αναζήτηση για εναλλακτικά φυτικά υλικά, τρόφιμα και προϊόντα προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες. Προϊόντα όπως το φυτικό τυρί, τα φυτικά γάλατα, το κρέας εργαστηρίου κλπ υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά. Υπάρχει άλλωστε ήδη ένα καταναλωτικό κοινό που κάνει τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές (αν και σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το εξωτερικό). Όπως φαίνεται στο σχήμα , τα ποσοστά πλέον των καταναλωτών που υιοθετούν αυτές τις κατηγορίες είναι αξιοσημείωτα. Το 14% καταναλώνει γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης, το 11% θα έτρωγε κρέας εργαστηρίου, ενώ το 19% του κοινού θεωρεί αυτές τις εναλλακτικές ως πιο υγιεινές.

3. Μείωση σε ζάχαρη και αλάτι
Η πλειοψηφία των καταναλωτών (και ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες) αναμένεται να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο για τον σχεδιασμό-προγραμματισμό της διατροφή τους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του επιπέδου εκπαίδευσης και του μέσου προσδόκιμου ζωής. Το κοινό θα θέλει να ζει πιο υγιές για όλο μεγαλύτερο χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια από τις τροφές η οποία ενοχοποιείται όλο και περισσότερο στα μάτια του καταναλωτικού κοινού ως ανθυγιεινή είναι η ζάχαρη. Η στροφή προς εναλλακτικές πηγές όπως είναι η ζαχαρίνη και η στέβια φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος με το 26% του κοινού να επιλέγει αυτές τις εναλλακτικές. Παράλληλα ένα 37% του κοινού δηλώνει ότι γενικότερα αποφεύγει την κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης. Ακόμα πιο έντονη είναι η τάση για τη μείωση του αλατιού, την οποία επιθυμεί το 48% του κοινού.

4. Επίδραση των κοινωνικών δικτύων στη διατροφή
Τα social media όλο και πιο έντονα θα διαμορφώνουν τις επιλογές του καταναλωτικού κοινού με τις αγορές τροφίμων, τη μαγειρική και την κατανάλωση να συνδέονται με το internet όλο και περισσότερο. Το 53% του κοινού (σχήμα 4) μαγειρεύει σήμερα έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα για να βλέπει συνταγές, ενώ το 26% έχει ρωτήσει ενεργά συμβουλές μέσω των social media. Πλέον το φαγητό δεν αρκεί να είναι νόστιμο, πρέπει να είναι και όμορφο για το 75% του κοινού, κάτι που αποδίδεται στα social media και την αυξημένη χρήση βίντεο και φωτογραφίας για την μαγειρική σε ποσοστά 27% και 33% αντίστοιχα. Οι influencers θα αποχτήσουν πιο ενεργούς ρόλους και επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις. Οι ταχύτητες διάδοσης πληροφοριών και υιοθέτησης τάσεων γίνονται όλο και πιο γρήγορες, δημιουργώντας την ανάγκη για τις επιχειρήσεις και να ακολουθούν σε αυτούς του ρυθμούς, αλλά κυρίως να έχουν παρουσία σε αυτά τα μέσα.

5. Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και κριτικοί σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα σε Ελλάδα και εξωτερικό σε σχέση με την πρόθεση αγοράς από επιχειρήσεις που λειτουργούν με ηθικό και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Συγκεκριμένα η πρόθεση αγοράς με κριτήριο την ειλικρίνεια και διαφάνεια των επιχειρήσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους καταγράφεται σε ποσοστό 77% στην Ελλάδα, ενώ το 67% δηλώνει ότι είναι σημαντικό για τους ίδιους τα προϊόντα που καταναλώνουν να παράγονται με φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον. Παρόλα αυτά όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο μία μειοψηφική αλλά σημαντική μερίδα του κοινού, περί το 32%, είναι διατεθειμένη να πληρώσει υψηλότερη τιμή για προϊόντα που έχουν παραχθεί με προδιαγραφές και διαδικασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Σε αυτό το στοιχείο αποτυπώνεται και οικονομική πίεση του καταναλωτικού κοινού.

Στο άμεσο μέλλον θα διαμορφωθεί μία ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες του καταναλωτή και στις δυνατότητες προσφοράς από τις επιχειρήσεις. Οι οργανισμοί που θα καταφέρουν να λειτουργήσουν κοντά σε αυτή τη λεπτή γραμμή θα είναι και αυτές που θα αναδειχθούν την επόμενη δεκαετία.

 

Πηγή:ΙΕΛΚΑ

Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα Vegan γεύμα? Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα Vegan Γεύμα μπορεί να κοστίσει έως και 40% λιγότερο από ένα συμβατικό γεύμα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Kantar, η Plant Based διατροφή, μπορεί να εξοικονομήσει εκτός από χρήματα και χρόνο!

Με τον Veganuary του 2022 να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που προτίθενται να δοκιμάσουν Plant Based διατροφή για την μήνα Ιανουάριο, μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από το καλάθι του super market αλλά και χρόνο για την παρασκευή τους.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως μπορεί να γίνει έως και 40% εξοικονόμηση στις αγορές των πρώτων υλών αλλά και ο χρόνος προετοιμασίας των γευμάτων μειώνεται στο 1/3 έναντι των γευμάτων που περιλαμβάνουν κρέας ή ψάρι.

Τα δεδομένα από το πάνελ χρήσης του Kantar που καταγράφει διαδικτυακά εβδομαδιαία ημερολόγια γευμάτων από περίπου 11.000 άτομα στη Βρετανία έδειξαν ότι μέχρι τον Αύγουστο :

 • Ένα κυρίως γεύμα (μεσημεριανό/βραδινό) που περιέχει κρέας, ψάρι ή πουλερικά κοστίζει, κατά μέσο όρο, 2,10€ ανά άτομο, ενώ ένα Plant Based κυρίως γεύμα  κοστίζει 40% λιγότερο με μόλις 1,26 € ανά άτομο. Αυτή είναι μια εξοικονόμηση 0,84 € ανά άτομο ανά γεύμα. Η εξοικονόμηση κόστους παρατηρείται εξίσου σε μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.
 • Το  γεύμα με βάση το κρέας/ψάρι χρειάζεται κατά μέσο όρο 20 λεπτά για να προετοιμαστεί, ενώ ένα Plant Based γεύμα είναι 37% πιο γρήγορο σε μόλις 12,5 λεπτά.

Η ανάλυση του πάνελ αγοραστών της Kantar που παρακολουθεί συνεχώς αγορές από 30.000 βρετανικά νοικοκυριά αποκάλυψε ότι για το 2021 :

 • Τα Vegan νοικοκυριά  ξοδεύουν 8% λιγότερα ανά καλάθι super market, κατά μέσο όρο, από τα νοικοκυριά παρόμοιου μεγέθους που δεν είναι Vegan . Το μέσο καλάθι αγορών για vegan κοστίζει 20 € ενώ το μέσο καλάθι για μη Vegan είναι 21,60€

Η Toni Vernelli, Επικεφαλής Επικοινωνίας του Veganuary, λέει: «Η πανδημία του Covid έχει πυροδοτήσει μια τεράστια αύξηση σε άτομα που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν μια φυτική διατροφή – είτε για την υγεία τους είτε για την προστασία του πλανήτη μας, αλλά δυστυχώς έχει επίσης προκαλέσει οικονομική απώλεια σε πολλούς. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους, τον πλανήτη και το πορτοφόλι τους με μια φυτική διατροφή».

Και πρόσθεσε: «Όσοι από εμάς τρώμε vegan εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη αξία, ωστόσο κατά κάποιο τρόπο επιμένει ο μύθος ότι ο βιγκανισμός είναι ακριβός και απρόσιτος για μερικούς ανθρώπους. Τώρα έχουμε τα δεδομένα για να διαλύσουμε μια για πάντα αυτή την ξεπερασμένη ιδέα. Ενώ ορισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών όντως είναι ακριβά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος μιας τυπικής vegan διατροφής και η συνολική κατανάλωση plant based κοστίζει λιγότερο – ένας άλλος καλός λόγος για να δοκιμάσετε vegan αυτόν τον Ιανουάριο!»

Πηγή:Veganuary

Έρευνα αποκαλύπτει πως πάνω από το 50% των Ευρωπαίων έχουν μειώσει την κατανάλωση κρέατος.

Η ProVeg International συνεργάστηκε με την Innova Market Insights, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη στάση των ευρωπαίων καταναλωτών για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Στην έρευνα, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος Smart Protein, ερωτήθηκαν πάνω από 7.500 άτομα από δέκα χώρες – Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 7% των ερωτηθέντων ήταν ήδη plant-based, ενώ ένα επιπλέον 30% ήταν flexitarians.Υπήρξαν μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είχαν ήδη μειώσει την κατανάλωση κρέατος. Λίγο λιγότερο από το 40% δήλωσε ότι θα μειώσει περισσότερο το κρέας το επόμενο έτος, ενώ περίπου το 30% είχε σχέδια να μειώσει τα γαλακτοκομικά. Σχεδόν το ένα τρίτο σκόπευε να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση plant based κρέατος και φυτικών γαλακτοκομικών εναλλακτικών προϊόντων.

Ωστόσο, το 45% των Flexitarians είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες plant based επιλογές , ενώ το 50% είπε ότι οι υπάρχουσες επιλογές ήταν πολύ ακριβές. Περίπου το 60% πίστευε ότι τα plant based τρόφιμα  ήταν ασφαλή και φέρουν ακριβή σήμανση, με τους περισσότερους να προτιμούν τα φυτικά προϊόντα από τους μύκητες ή τα φύκια.

Οι Flexitarians είπαν επίσης ότι η γεύση και η υγεία ήταν τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά την αγορά ενός φυτικού προϊόντος, με τη φρεσκάδα, την έλλειψη προσθέτων και τις χαμηλές τιμές να παίζουν επίσης βασικό ρόλο.

Τα πουλερικά φυτικής προέλευσης, το βοδινό κρέας, ο σολομός και ο τόνος ήταν τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα θαλασσινά που οι ερωτηθέντες είπαν ότι θα ήθελαν περισσότερο να δουν. Η μοτσαρέλα φυτικής προέλευσης και το τυρί σε φέτες ήταν στην κορυφή της λίστας των εναλλακτικών γαλακτοκομικών.

The Smart Protein Project

 

 

 

 

 

Το Smart Protein Project χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ιδρύθηκε για να αναπτύξει προϊόντα πρωτεΐνης alt-protein που είναι υγιεινά, φιλικά προς το περιβάλλον και αυξάνουν την επισιτιστική ασφάλεια. Για παράδειγμα, το έργο ερευνά την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς θαλασσινών φυτικής προέλευσης. Διεξήγαγε επίσης έρευνα για τις πιο βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς ,η φάβα και η κινόα μπορεί να είναι η απάντηση.

«Η έρευνα αποκαλύπτει τεράστιες δυνατότητες για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στην Ευρώπη και δίνει το πράσινο φως σε όλους τους σχετικούς φορείς στον τομέα, να αναπτύξουν περισσότερα και καλύτερα προϊόντα. Η ζήτηση των καταναλωτών για εναλλακτικές πρωτεΐνες αυξάνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό, χωρίς να φαίνεται τέλος», δήλωσε ο Jasmijn de Boo, Αντιπρόεδρος της ProVeg International.

 

πηγη: Vegconomist

Στο e-fresh τα Φυτικά Ροφήματα της Vegamill

Σε νέα συνεργασία προχώρησε η Achaia Company με την e-fresh για τα φυτικά ροφήματα της Vegamill.

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμη και για τα είδη καθημερινής τους ανάγκης.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η παγκόσμια κατάσταση λόγω Covid-19 και από την λίστα με το ηλεκτρονικό εμπόριο ειδών super markets δεν λείπει και το e-fresh.gr με πάνω από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες στα newsletters τους. Η στροφή του καταναλωτή σε μία διατροφή πιο υγιεινή για τον ίδιο και τα παιδιά του είναι γεγονός , κάτι που οι υπεύθυνοι του efresh το αναγνωρίζουν και δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν τα φυτικά ροφήματα της Vegamill από το κωδικολόγιό τους.

Εξάλλου η Vegamill είναι η ΜΟΝΗ εταιρία στο χώρο που προσφέρει ροφήματα με γεύση Μπανάνα και Berries. Τα ροφήματα παρασκευάζονται με τη μέθοδο της ζύμωσης και ως αποτέλεσμα είναι ΧΩΡΙΣ συντηρητικά και ΧΩΡΙΣ ζάχαρη, κάτι που τα κάνει ιδανικά για γλυκές και αλμυρές παρασκευές ακόμη και σε περιόδους νηστείας!

Ήδη η εταιρία έχει προχωρήσει σε δυνατές προσφορές μέσω του ιστότοπού της και αναμένονται ακόμη περισσότερες!

 

 

 

Στον Μασούτη τα Φυτικά Ροφήματα της Vegamill

 

Μεγάλη η συνεργασία που ξεκίνησε η Achaia Company Α.Ε. με την Μασούτης.

Από το τέλος του μήνα τα φυτικά ροφήματα της Vegamill θα βρίσκονται σε όλα τα Mega και Grand Μασούτης.

Πρόκειται για 53 συνολικά καταστήματα λιανικής της αλυσίδας που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Στόχος της εταιρίας είναι να τοποθετηθούν σε επιπλέον 50 καταστήματα μέσα στο επόμενο έτος.

 

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές , θα μπορούν να βρούν στα καταστήματα της Μασούτης το Ρόφημα Αμύγδαλο,

Ρόφημα Βρώμης με Μπανάνα

και το Ρόφημα Βρώμης με Berries  .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα φυτικά ροφήματα είτε για λόγους υγείας είτε λόγω διατροφικών επιλογών. Η Vegamill απευθύνεται σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και σε όσους είναι Vegan ή Flexitarian. Φυσικά τα συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να καταναλωθούν και σε περιόδους νηστείας είτε μόνα τους είτε σε συνταγές όπου απαιτείται γάλα, μιας και είναι 100% φυτικά!

Η Achaia A.E. για ακόμη μία φορά πρωτοπορεί, καθώς το ρόφημα Βρώμης με Μπανάνα και Βρώμη με Berries είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα και δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη. Είναι γευστικά και αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό σε smoothies για μικρούς και μεγάλους.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που οι προϊόντικές επιλογές μας είναι αναγνωρίσιμες και αξιολογούνται όπως τους αξίζουν από την αγορά. Για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα η συνεργασία με την Μασούτης”.

“Οι καταναλωτές πλέον έχουν πολύ μεγάλη ενημέρωση και έχουν απαιτήσεις όχι μόνο για ποιοτικά αλλά και για υγιεινά προϊόντα. Και η ACHAIA A.E. είναι πάντα σε θέση να τις καλύψει”

ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟ MERULA – DEALS ΣΕ ΕΜΙΡΑΤΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Στα ράφια βρίσκεται, εδώ και λίγες ημέρες, το Merula, το πρώτο ελληνικό κρασί σε can, που διανέμει η Achaia Company, κάτι το οποίο είχε αναφέρει από τον περασμένο Απρίλιο το FnB Daily.

Ειδικότερα, το προϊόν μπορεί να το βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα των αλυσίδων:

 • ΑΒ Βασιλόπουλος
 • The Mart
 • Χαλκιαδάκης
 • Παναγιωτάς

Παράλληλα, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με χονδρεμπόρους σε Σκιάθο, Κρήτη και Κέρκυρα.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΦΩΣ

Όπως αναφέρει στο FnB Daily ο CEO της εταιρείας, Φοίβος Καρακίτσος, “το Merula είναι το πρώτο ελληνικό κρασί σε can με ποικιλίες (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο, Μerlot, Αυγουστιάτης) από τους αμπελώνες της Αχαΐας. Πρόκειται για μία διεθνή τάση, κυρίως σε ΗΠΑ και Αγγλία, καθώς σε can συσκευασίες βάζουν πλέον και premium κρασιά, αφού είναι απόλυτα προστατευμένα από αέρα και φως. Παράλληλα, πρόκειται για πολύ βολικές συσκευασίες, οι οποίες έχουν και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τις γυάλινες”.

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο κ. Καρακίτσος αποκάλυψε πως, εκτός από την Ελλάδα, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για εξαγωγές του Merula σε:

 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 • Αυστραλία
 • Αίγυπτο

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ VEGAN ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αναφορικά με τα vegan προϊόντα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Achaia Company (Veganz, Vega Milk, Ferretti), ο Φοίβος Καρακίτσος σημειώνει ότι πηγαίνουν πολύ καλά και έχουν θετική υποδοχή από το καταναλωτικό κοινό. Ήδη, βρίσκονται στις αλυσίδες:

 • ΑΒ Βασιλόπουλος
 • Σκλαβενίτης
 • Κρητικός
 • Χαλκιαδάκης
 • OK Markets

ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σύντομα θα μπουν και στα ράφια καταστημάτων της Μασούτης και της OK Market!, ενώ η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλο retailer στην Κύπρο.

Πηγή: FNB DAILY

Ραγδαία Ανάπτυξη των Plant Based Τροφίμων στην Ευρώπη.

Απίστευτη η Ανάπτυξη των Φυτικών Ροφημάτων και Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Αγορά

Η αγορά για όλα τα είδη φυτικού γάλακτος γνωρίζει μία ραγδαία ανάπτυξη πανευρωπαϊκά . Εδώ και κάποια χρόνια, εταιρείες όπως η Alpro έχουν τοποθετηθεί ως ηγέτες της αγοράς στην Ευρώπη και έστρωσαν το δρόμο για την άνθηση νεότερων εμπορικών σημάτων, όπως η Vegamill.

Ροφήματα

Το γάλα αμυγδάλου πρωτοστατεί, με εκτιμώμενο CAGR 16,7% μεταξύ 2020 – 2025. Μέχρι το 2025, θα επισκιάσει όλα τα άλλα φυτικά γάλατα με διαφορά. Τα αμύγδαλα στη βρώσιμη μορφή τους είναι γνωστά για τα οφέλη για την υγεία. Το γάλα αμυγδάλου είναι παχύτερο και πιο κρεμώδες από άλλα φυτικά γάλατα, καθιστώντας το προσαρμόσιμο ως μία εναλλακτική επιλογή έναντι των ζωικών τόσο για την μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική, όσο και ως πόσιμο μόνο του ή στον καφέ και το τσάι.

Ακολουθεί με ένα προβλεπόμενο CAGR 15,2% μεταξύ 2020 – 2025 είναι η κατηγορία «άλλα», που αποτελείται από προϊόντα όπως γάλα βρώμης, κάνναβης, αρακά, φουντούκι, καρύδας και κάσιους.

Η έλλειψη εξοικείωσης των καταναλωτών με αυτά τα προϊόντα είναι πιθανό να είχαν παρεμποδίσει στο παρελθόν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς , ιδίως λόγω της ενδεχόμενης υψηλότερης τιμής πώλησης σχέση με τα ζωικά γαλακτοκομικά.

Ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη δημογραφική ομάδα που ευνοεί την καινοτομία μέσω των αυθόρμητων αγορών της και δεν είναι άλλη από τους millennials.

Οι millennials ευθύνονται για την δημιουργία «τάσεων» αφού έχουν μία αγοραστική δύναμη που όμως δεν είναι κατασταλαγμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργήσει αγοραστικές συνήθειες.

Και ας μην ξεχνάμε ότι στους millennials ανήκει η μερίδα του λέοντος του vegan momentum το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

Στη συνέχεια ακολουθεί το γάλα ρυζιού με CAGR 10.1% μεταξύ 2020 – 2025. Παρόλο που το συγκεκριμένο γάλα έχει ισχυρότατη παρουσία στις αγορές της Ασίας, εν τούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρώπη. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή η σύστασή του είναι αρκετά υδαρής και δεν προτιμάται για την προσθήκη του σε ζεστά ροφήματα τα οποία οι Ευρωπαίοι τα λατρεύουν.

Τελευταίο στην σειρά είναι η ανάπτυξη του ροφήματος σόγιας. Παρόλο που κατείχε την υψηλότερη θέση στις πωλήσεις έως το 2015 η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αρκετά στάσιμη με την προβλεπόμενη CAGR 9,6% μεταξύ 2020 – 2025.

Το γάλα σόγιας είναι το πρώτο φυτικό γάλα που εδραιώθηκε στην αγορά, αλλά ίσως να μην επιδέχεται τον “ενθουσιασμό της καινοτομίας” σε σχέση με τα υπόλοιπα. Παρ ολ αυτά είναι πλέον εδραιωμένο και θα εξακολουθήσει να κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Τρόφιμα

Παρόλο που κατέχουν το μικρότερο μερίδιο αγοράς, τα vegan επιδόρπια θα γνωρίσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία εκτιμάται στα CAGR 15.9% μεταξύ 2020-2025 . Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των vegan desserts έχει μεταβάλλει το vegan πεδίο , με την συγκεκριμένη κατηγορία να μην μένει πλέον στις ελάχιστες προσφερόμενες επιλογές.

Επόμενα σε ανάπτυξη έρχονται τα vegan snacks με προβλεπόμενη ανάπτυξη CAGR 14.55% μεταξύ 2020-2025 .

Αυτή η κατηγορία έχει ποικίλο πεδίο εφαρμογής και αποτελείται από προϊόντα όπως: γιαούρτια, energy bars, σάλτσες, καρυκεύματα και σάλτσες.

Τέλος η κατηγορία των plant based τυροκομικών κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά έχει την χαμηλότερη προβλεπόμενη ανάπτυξη (CAGR  13.0% μεταξύ 2020 – 2025). Αυτό ίσως να οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες κάθε λαού. Για παράδειγμα η Γερμανία ηγείται στον τομέα των vegan τυροκομικών με αξία πωλήσεων το 2019   $117 εκατομμύρια και με πρόβλεψη ανάπτυξης CAGR 13.3% μεταξύ 2020 – 2025. Ωστόσο η ανάπτυξη της αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων είναι πιο αργή σε χώρες που η κατανάλωση ζωικών τυροκομικών είναι πολύ μεγάλη όπως πχ η Γαλλία.

πηγή : Grand View Reserach

Φυτικό vs Αγελαδινό γάλα

Φυτικό ή αγελαδινό γάλα?: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία?

Πλέον να φυτικά γάλατα έχουν κατακλύσει τα ράφια των super markets, και τα ράφια των ψυγείων τους. Η ποικιλία είναι μεγάλη : γάλα αμυγδάλου, γάλα ρυζιού, γάλα καρύδας ακόμη και γάλα βρώμης ή πολύσπορο. Το να επιλέξει κάποιος φυτικό γάλα, δείχνει μία πιο υγιεινή επιλογή, αλλά είναι όντως έτσι? Είναι πράγματι καλύτερο από το αγελαδινό γάλα?

Ρωτήσαμε τον Vasanti Malik, επίκουρο καθηγητή διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, να μας εξηγήσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Είναι το φυτικό γάλα καλύτερο από το αγελαδινό? Αξίζει κάποιος να καταναλώνει φυτικό γάλα?

Όπως μας εξήγησε «δεν υπάρχει κάποια διατροφική ανάγκη στο να πίνουμε αγελαδινό γάλα ή να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο παρελθόν οι ειδικοί πρότειναν την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων για να «φτιάξουμε γερά κόκκαλα» . Αποδεικνύεται πλέον πως δεν υπάρχει βάσιμη έρευνα που να δείχνει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με την μείωση του κινδύνου καταγμάτων ή την μείωση εμφάνισης οστεοπόρωσης.”

Οπότε εάν κάποιος θέλει να καταναλώνει φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είτε επειδή είναι vegan είτε επειδή έχει δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί άνετα να το κάνει, αρκεί να είναι προσεκτικός στο να επιλέξει τα σωστά φυτικά γαλακτοκομικά.

Πώς να επιλέγουμε τα σωστά φυτικά γαλακτοκομικά?

Η ποιότητα των φυτικών γαλακτοκομικών ποικίλει από άποψη θρεπτικών συστατικών. Κάποια περιέχουν ακριβώς τις ίδιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με αυτά του αγελαδινού, ενώ άλλα είναι πολύ φτωχά σε βιταμίνες. Εάν πρόκειται να καταναλώσετε plant based γάλα διαβάστε πολύ προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος. Θα πρέπει να περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνης D και ασβεστίου. Ιδανικά επιλέξτε ένα γάλα που να περιέχει τουλάχιστον 1,2 gr πρωτεΐνη ανά 100gr.

Μερικά plant based γάλατα έχουν και ένα μεγάλο μειονέκτημα : δεν είναι γευστικά. Οι παραγωγοί προσπαθούν να το διορθώσουν προσθέτοντας επιπλέον ζάχαρη σε αυτά τα ροφήματα, κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγεται.

“Οπότε όταν διαβάζετε τα συστατικά να είστε προσεκτικοί να μην περιέχουν καθόλου ζάχαρη” .

Υπάρχουν άλλα προτερήματα στο φυτικό γάλα?

Το φυτικό γάλα υπερτερεί έναντι του αγελαδινού, σε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον. Το φυτικό γάλα και γαλακτοκομικά, έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση με τα ζωικά. Οπότε εάν κανείς έχει περιβαλλοντική συνείδηση, εξυπακούεται πως η επιλογή του φυτικού γάλακτος είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι να αποκλείσουμε ζωικό γάλα?

Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την μεγάλη κατανάλωση ζωικών γαλακτοκομικών με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Εάν κάποιος συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία, η απαλλαγή από κάθε είδους ζωικό γαλακτοκομικό είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόσει άμεσα.

 

Πηγή: health.harvard.edu

Canned Wine. The Biggest Alcohol trend of 2020!

Η μεγαλύτερη τάση στο αλκοόλ για το 2020

Το αλκοόλ είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στον σημερινό κόσμο. Ενώ πολλοί από εμάς εξακολουθούν να λατρεύουν ένα ωραίο, υψηλής ποιότητας ποτό, η παγκόσμια τάση «wellness» έχει προκαλέσει ορισμένους καταναλωτές να επανεκτιμήσουν την κατανάλωση αλκοόλ και τις επιλογές τους. Αυτή η αλλαγή έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τα brands και τους παραγωγούς.

Οι προβλέψεις της βιομηχανίας του αλκοόλ για το 2021. 

Η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών προβλέπεται να αυξηθεί με ένα ρυθμό 4,09% για τα επόμενα έξι χρόνια. Τα έσοδα του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν 3,3 τοις εκατό μεταξύ 2018-2021 στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όλο και περισσότεροι health-conscious καταναλωτές απομακρύνονται από τα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά και επιλέγουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ.

Οι εταιρίες κάνουν ό, τι μπορούν για να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέες ανατροπές στα κλασικά ποτά για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ σε ατομικό επίπεδο παραμένει στάσιμη.

Ευτυχώς πλέον οι καταναλωτές δίνουν έμφαση  στην ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα, προκειμένου να αποκτήσουν μια εμπειρία από την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, όπως και με τα τρόφιμα, αναζητούν σαφήνεια και απαιτούν υψηλότερα πρότυπα σχετικά με βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής, ίχνη άνθρακα, φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και άλλα. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τους παραγωγούς του κλάδου . Κι εδώ έρχεται η νέα τάση της αγοράς, το κρασί σε Can (Canned Wine).

“Ο συνδυασμός της τεχνολογίας και της οικιακής ψυχαγωγίας, προσφέρει ευκαιρίες για ριζοσπαστικούς πειραματισμούς, που κυμαίνονται από το homebrewing μέχρι τη μεικτολογία και πέραν αυτής.”  (Euromonitor). 

Από πού προέρχεται η ανάπτυξη της χρήσης του Canned Wine? 

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας καθοδηγείται από διάφορους βασικούς παράγοντες:  

 1. Προσιτή Πολυτέλεια:  Οι φιλόδοξοι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές αγοράζουν νεοεισερχόμενα brands και μικρότερα μπουκάλια υψηλότερης ποιότητας σε τιμές αξίας.
 2. Premiumisation: Η αύξηση της γνώσης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα παραγωγής αυξάνει τις προσδοκίες και οδηγεί σε μια  “less but better” στάση.
 3. Υγεία και ευεξία: Οι καταναλωτές που έχουν συνείδηση ​​της υγείας επιλέγουν καινοτόμα, με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ προϊόντα ,καθώς βλέπουμε μια μετατόπιση προς την προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ και τους ανθρώπους που πειραματίζονται με το “sober-curious
 4. Η εμπειρία : Τα μπαρ ,οι καφετέριες, αλλά και τα ξενοδοχεία δεν είναι πλέον μόνο χώροι για ποτό. Επιβάλλεται να προσφέρουν κάτι περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα αλκοολούχα προϊόντα. Αυτή η τάση του canned wine προσφέρει μια προσοδοφόρα προστιθέμενη αξία στον κλάδο. 
 5. Ευκολία : Το canned wine ,ανοίγει νέες ροές εσόδων ακόμη και μέσω πλατφορμών παραγγελίας φαγητού (efood, wolt κλπ), καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αγοράζουν το αλκοόλ τους στο διαδίκτυο και να μπορεί να αποτελεί μία επιπλέον επιλογή πέραν του αναψυκτικού ή της μπύρας.
 6. Εναλλακτική συσκευασία: Από το “Canned Wine” έως την έκρηξη των έτοιμων προς κατανάλωση ποτών (RTB), βλέπουμε τους νεότερους καταναλωτές ουσιαστικά να οδηγούν την καινοτομία συσκευασίας με στόχο να κάνουν το αλκοόλ προσβάσιμο για κάθε περίσταση!

 “Η Gartner L2 διαπίστωσε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις του κρασιού αυξήθηκαν κατά 61% σε ετήσια βάση μεταξύ 2018 και 2020 – πιο γρήγορα και από τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου.” – (Digiday)

Η μεγαλύτερη τάση στο αλκοόλ για το 2020.

Είναι ενδιαφέρον ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη αλληλoεπικάλυψη μεταξύ κατηγοριών σε αυτόν τον κλάδο (τα όρια είνια πολύ λεπτά ανάμεσα σε κρασί και αναψυκτικά!) καθώς οι προτεραιότητες των καταναλωτών αρχίζουν να μετατοπίζονται προς τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών μέσω της διαφορετικότητας. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και οι παραδοσιακοί κανόνες βγαίνουν εκτός, αφήνοντας πολλές ευκαιρίες στα brands και τους χονδρεμπόρους.

Canned Wine.

Στον κόσμο του κρασιού, παρατηρούμε μια έκρηξη στην προτίμηση του πολυποικιλιακού και ποιοτικού κρασιού. Οι καταναλωτές είναι πιο «συνειδητοί» για τις αποφάσεις αγοράς τους και, ως εκ τούτου, είναι πιο απαιτητικοί όσον αφορά την παραγωγή κρασιού την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται και το ενεργειακό αποτύπωμα της συσκευασίας του προϊόντος.

Στις ΗΠΑ, οι Millennials ξεπέρασαν  τους Baby Boomers το 2019. Στην πραγματικότητα, το Wine Voice (ένας ιστότοπος για τον τρόπο ζωής του κρασιού) διαπίστωσε ότι το 28% των Millennials πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση, καθιστώντας τους το βασικό target group στην κατηγορία των κρασιών. 

“…παράγοντες που έχουν επηρεάσει θετικά την αγορά περιλαμβάνουν εναλλακτικές καινοτομίες συσκευασίας, όπως κρασιά σε κουτιά (canned wines), καινοτόμες νέες κυκλοφορίες, όπως τα πολυποικιλιακά κρασιά αλλά  και η αυξανόμενη δημοτικότητα των ροζέ κρασιών. – (The IWSR). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για το momentum του Ροζέ κρασιού με μία αύξηση της κατανάλωσης στην κατηγορία του της τάξεως του 48% στις ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες! Μιλάμε για την περίπτωση #roséallday

 

Πηγή : Beveragedynamics, Forbes , winemag.com