Οι παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, διεθνώς γνωστές ως CVD, είναι η κύρια παγκόσμια αιτία θνησιμότητας και είναι υπεύθυνη για ένα πελώριο ποσοστό (46%) των θανάτων που προκύπτουν από μη μεταδοτικές ασθένειες.
Στην Αμερική (USA), περίπου 86 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, πάσχουν από κάποια μορφή καρδιαγγειακής βλάβης και οι στατιστικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει αυξανόμενο παρά τις φαρμακευτικές δυνατότητες και τις τεχνολογικές εξελίξεις που διαθέτουμε.
Ο κάκιστος τρόπος διατροφής, ο οποίος δυστυχώς είναι κοινό πρόβλημα για πολλούς λαούς της γης, περιλαμβανομένων των Ελλήνων, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής χωρίς άσκηση, θα μπορούσε αλλάζοντας να οδηγήσει σε εντυπωσιακά οφέλη.
Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου έως και 80%, με τη διατροφή να παίζει βασικό ρόλο σε αυτό. Τα χορτοφαγικά και Vegan διατροφικά πρότυπα έχει δειχτεί πως μειώνουν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου βλάβης (στηθάγχη), κατά 40%.
Ποτέ δεν είναι αργά
Οι φυτικές δίαιτες είναι το μόνο διατροφικό πρότυπο που έχει δείξει αντιστροφή της βλάβης των στεφανιαίων (CHD). Αυτό σημαίνει πως μια σωστή διατροφή, πέραν της πρόληψης, μπορεί να επαναφέρει έναν πάσχοντα σε υγιές επίπεδο, με ό,τι αυτό αυτονοήτως σημαίνει.
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν οφέλη από χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των εγκεφαλο-αγγειακών βλαβών.
Γιατί και πως
Οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα λιπίδια αίματος και μειωμένη συσσώρευση αιμοπεταλίων από τις μη χορτοφαγικές δίαιτες. Προφυλάσσουν επομένως τα αγγεία.
Επιπλέον βοηθούν σημαντικά στην διαχείριση του βάρους, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Δεν είναι τυχαία βεβαίως η ιατρική σύσταση στους διαβητικούς να χάσουν βάρος ώστε ο μεταβολισμός της γλυκόζης να γίνεται πολύ καλλίτερα.
Καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες και σωστά προϊόντα, που αποδεδειγμένα παρέχουν οφέλη στην πρόληψη αλλά και την αντιστροφή της αθηροσκλήρωσης και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής βλάβης, πρέπει να προωθηθούν μέσω διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων. Σήμερα, τόσο οι γνώσεις όσο και τα κατάλληλα διατροφικά προϊόντα υπάρχουν.
Πηγή: dr.Ιωάννης Καφέζας