Η μεγαλύτερη τάση στο αλκοόλ για το 2020

Το αλκοόλ είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στον σημερινό κόσμο. Ενώ πολλοί από εμάς εξακολουθούν να λατρεύουν ένα ωραίο, υψηλής ποιότητας ποτό, η παγκόσμια τάση «wellness» έχει προκαλέσει ορισμένους καταναλωτές να επανεκτιμήσουν την κατανάλωση αλκοόλ και τις επιλογές τους. Αυτή η αλλαγή έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τα brands και τους παραγωγούς.

Οι προβλέψεις της βιομηχανίας του αλκοόλ για το 2021. 

Η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών προβλέπεται να αυξηθεί με ένα ρυθμό 4,09% για τα επόμενα έξι χρόνια. Τα έσοδα του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν 3,3 τοις εκατό μεταξύ 2018-2021 στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όλο και περισσότεροι health-conscious καταναλωτές απομακρύνονται από τα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά και επιλέγουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ.

Οι εταιρίες κάνουν ό, τι μπορούν για να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέες ανατροπές στα κλασικά ποτά για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ σε ατομικό επίπεδο παραμένει στάσιμη.

Ευτυχώς πλέον οι καταναλωτές δίνουν έμφαση  στην ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα, προκειμένου να αποκτήσουν μια εμπειρία από την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, όπως και με τα τρόφιμα, αναζητούν σαφήνεια και απαιτούν υψηλότερα πρότυπα σχετικά με βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής, ίχνη άνθρακα, φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και άλλα. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τους παραγωγούς του κλάδου . Κι εδώ έρχεται η νέα τάση της αγοράς, το κρασί σε Can (Canned Wine).

“Ο συνδυασμός της τεχνολογίας και της οικιακής ψυχαγωγίας, προσφέρει ευκαιρίες για ριζοσπαστικούς πειραματισμούς, που κυμαίνονται από το homebrewing μέχρι τη μεικτολογία και πέραν αυτής.”  (Euromonitor). 

Από πού προέρχεται η ανάπτυξη της χρήσης του Canned Wine? 

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας καθοδηγείται από διάφορους βασικούς παράγοντες:  

  1. Προσιτή Πολυτέλεια:  Οι φιλόδοξοι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές αγοράζουν νεοεισερχόμενα brands και μικρότερα μπουκάλια υψηλότερης ποιότητας σε τιμές αξίας.
  2. Premiumisation: Η αύξηση της γνώσης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα παραγωγής αυξάνει τις προσδοκίες και οδηγεί σε μια  “less but better” στάση.
  3. Υγεία και ευεξία: Οι καταναλωτές που έχουν συνείδηση ​​της υγείας επιλέγουν καινοτόμα, με χαμηλό ή χωρίς αλκοόλ προϊόντα ,καθώς βλέπουμε μια μετατόπιση προς την προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ και τους ανθρώπους που πειραματίζονται με το “sober-curious
  4. Η εμπειρία : Τα μπαρ ,οι καφετέριες, αλλά και τα ξενοδοχεία δεν είναι πλέον μόνο χώροι για ποτό. Επιβάλλεται να προσφέρουν κάτι περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα αλκοολούχα προϊόντα. Αυτή η τάση του canned wine προσφέρει μια προσοδοφόρα προστιθέμενη αξία στον κλάδο. 
  5. Ευκολία : Το canned wine ,ανοίγει νέες ροές εσόδων ακόμη και μέσω πλατφορμών παραγγελίας φαγητού (efood, wolt κλπ), καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αγοράζουν το αλκοόλ τους στο διαδίκτυο και να μπορεί να αποτελεί μία επιπλέον επιλογή πέραν του αναψυκτικού ή της μπύρας.
  6. Εναλλακτική συσκευασία: Από το “Canned Wine” έως την έκρηξη των έτοιμων προς κατανάλωση ποτών (RTB), βλέπουμε τους νεότερους καταναλωτές ουσιαστικά να οδηγούν την καινοτομία συσκευασίας με στόχο να κάνουν το αλκοόλ προσβάσιμο για κάθε περίσταση!

 “Η Gartner L2 διαπίστωσε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις του κρασιού αυξήθηκαν κατά 61% σε ετήσια βάση μεταξύ 2018 και 2020 – πιο γρήγορα και από τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου.” – (Digiday)

Η μεγαλύτερη τάση στο αλκοόλ για το 2020.

Είναι ενδιαφέρον ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη αλληλoεπικάλυψη μεταξύ κατηγοριών σε αυτόν τον κλάδο (τα όρια είνια πολύ λεπτά ανάμεσα σε κρασί και αναψυκτικά!) καθώς οι προτεραιότητες των καταναλωτών αρχίζουν να μετατοπίζονται προς τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών μέσω της διαφορετικότητας. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και οι παραδοσιακοί κανόνες βγαίνουν εκτός, αφήνοντας πολλές ευκαιρίες στα brands και τους χονδρεμπόρους.

Canned Wine.

Στον κόσμο του κρασιού, παρατηρούμε μια έκρηξη στην προτίμηση του πολυποικιλιακού και ποιοτικού κρασιού. Οι καταναλωτές είναι πιο «συνειδητοί» για τις αποφάσεις αγοράς τους και, ως εκ τούτου, είναι πιο απαιτητικοί όσον αφορά την παραγωγή κρασιού την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται και το ενεργειακό αποτύπωμα της συσκευασίας του προϊόντος.

Στις ΗΠΑ, οι Millennials ξεπέρασαν  τους Baby Boomers το 2019. Στην πραγματικότητα, το Wine Voice (ένας ιστότοπος για τον τρόπο ζωής του κρασιού) διαπίστωσε ότι το 28% των Millennials πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση, καθιστώντας τους το βασικό target group στην κατηγορία των κρασιών. 

“…παράγοντες που έχουν επηρεάσει θετικά την αγορά περιλαμβάνουν εναλλακτικές καινοτομίες συσκευασίας, όπως κρασιά σε κουτιά (canned wines), καινοτόμες νέες κυκλοφορίες, όπως τα πολυποικιλιακά κρασιά αλλά  και η αυξανόμενη δημοτικότητα των ροζέ κρασιών. – (The IWSR). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για το momentum του Ροζέ κρασιού με μία αύξηση της κατανάλωσης στην κατηγορία του της τάξεως του 48% στις ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες! Μιλάμε για την περίπτωση #roséallday

 

Πηγή : Beveragedynamics, Forbes , winemag.com