Φυτικό ή αγελαδινό γάλα?: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία?

Πλέον να φυτικά γάλατα έχουν κατακλύσει τα ράφια των super markets, και τα ράφια των ψυγείων τους. Η ποικιλία είναι μεγάλη : γάλα αμυγδάλου, γάλα ρυζιού, γάλα καρύδας ακόμη και γάλα βρώμης ή πολύσπορο. Το να επιλέξει κάποιος φυτικό γάλα, δείχνει μία πιο υγιεινή επιλογή, αλλά είναι όντως έτσι? Είναι πράγματι καλύτερο από το αγελαδινό γάλα?

Ρωτήσαμε τον Vasanti Malik, επίκουρο καθηγητή διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, να μας εξηγήσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Είναι το φυτικό γάλα καλύτερο από το αγελαδινό? Αξίζει κάποιος να καταναλώνει φυτικό γάλα?

Όπως μας εξήγησε «δεν υπάρχει κάποια διατροφική ανάγκη στο να πίνουμε αγελαδινό γάλα ή να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο παρελθόν οι ειδικοί πρότειναν την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων για να «φτιάξουμε γερά κόκκαλα» . Αποδεικνύεται πλέον πως δεν υπάρχει βάσιμη έρευνα που να δείχνει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με την μείωση του κινδύνου καταγμάτων ή την μείωση εμφάνισης οστεοπόρωσης.”

Οπότε εάν κάποιος θέλει να καταναλώνει φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είτε επειδή είναι vegan είτε επειδή έχει δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί άνετα να το κάνει, αρκεί να είναι προσεκτικός στο να επιλέξει τα σωστά φυτικά γαλακτοκομικά.

Πώς να επιλέγουμε τα σωστά φυτικά γαλακτοκομικά?

Η ποιότητα των φυτικών γαλακτοκομικών ποικίλει από άποψη θρεπτικών συστατικών. Κάποια περιέχουν ακριβώς τις ίδιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με αυτά του αγελαδινού, ενώ άλλα είναι πολύ φτωχά σε βιταμίνες. Εάν πρόκειται να καταναλώσετε plant based γάλα διαβάστε πολύ προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος. Θα πρέπει να περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνης D και ασβεστίου. Ιδανικά επιλέξτε ένα γάλα που να περιέχει τουλάχιστον 1,2 gr πρωτεΐνη ανά 100gr.

Μερικά plant based γάλατα έχουν και ένα μεγάλο μειονέκτημα : δεν είναι γευστικά. Οι παραγωγοί προσπαθούν να το διορθώσουν προσθέτοντας επιπλέον ζάχαρη σε αυτά τα ροφήματα, κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγεται.

“Οπότε όταν διαβάζετε τα συστατικά να είστε προσεκτικοί να μην περιέχουν καθόλου ζάχαρη” .

Υπάρχουν άλλα προτερήματα στο φυτικό γάλα?

Το φυτικό γάλα υπερτερεί έναντι του αγελαδινού, σε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον. Το φυτικό γάλα και γαλακτοκομικά, έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση με τα ζωικά. Οπότε εάν κανείς έχει περιβαλλοντική συνείδηση, εξυπακούεται πως η επιλογή του φυτικού γάλακτος είναι μονόδρομος.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι να αποκλείσουμε ζωικό γάλα?

Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την μεγάλη κατανάλωση ζωικών γαλακτοκομικών με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Εάν κάποιος συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία, η απαλλαγή από κάθε είδους ζωικό γαλακτοκομικό είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόσει άμεσα.

 

Πηγή: health.harvard.edu