Απίστευτη η Ανάπτυξη των Φυτικών Ροφημάτων και Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Αγορά

Η αγορά για όλα τα είδη φυτικού γάλακτος γνωρίζει μία ραγδαία ανάπτυξη πανευρωπαϊκά . Εδώ και κάποια χρόνια, εταιρείες όπως η Alpro έχουν τοποθετηθεί ως ηγέτες της αγοράς στην Ευρώπη και έστρωσαν το δρόμο για την άνθηση νεότερων εμπορικών σημάτων, όπως η Vegamill.

Ροφήματα

Το γάλα αμυγδάλου πρωτοστατεί, με εκτιμώμενο CAGR 16,7% μεταξύ 2020 – 2025. Μέχρι το 2025, θα επισκιάσει όλα τα άλλα φυτικά γάλατα με διαφορά. Τα αμύγδαλα στη βρώσιμη μορφή τους είναι γνωστά για τα οφέλη για την υγεία. Το γάλα αμυγδάλου είναι παχύτερο και πιο κρεμώδες από άλλα φυτικά γάλατα, καθιστώντας το προσαρμόσιμο ως μία εναλλακτική επιλογή έναντι των ζωικών τόσο για την μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική, όσο και ως πόσιμο μόνο του ή στον καφέ και το τσάι.

Ακολουθεί με ένα προβλεπόμενο CAGR 15,2% μεταξύ 2020 – 2025 είναι η κατηγορία «άλλα», που αποτελείται από προϊόντα όπως γάλα βρώμης, κάνναβης, αρακά, φουντούκι, καρύδας και κάσιους.

Η έλλειψη εξοικείωσης των καταναλωτών με αυτά τα προϊόντα είναι πιθανό να είχαν παρεμποδίσει στο παρελθόν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς , ιδίως λόγω της ενδεχόμενης υψηλότερης τιμής πώλησης σχέση με τα ζωικά γαλακτοκομικά.

Ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη δημογραφική ομάδα που ευνοεί την καινοτομία μέσω των αυθόρμητων αγορών της και δεν είναι άλλη από τους millennials.

Οι millennials ευθύνονται για την δημιουργία «τάσεων» αφού έχουν μία αγοραστική δύναμη που όμως δεν είναι κατασταλαγμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργήσει αγοραστικές συνήθειες.

Και ας μην ξεχνάμε ότι στους millennials ανήκει η μερίδα του λέοντος του vegan momentum το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

Στη συνέχεια ακολουθεί το γάλα ρυζιού με CAGR 10.1% μεταξύ 2020 – 2025. Παρόλο που το συγκεκριμένο γάλα έχει ισχυρότατη παρουσία στις αγορές της Ασίας, εν τούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρώπη. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή η σύστασή του είναι αρκετά υδαρής και δεν προτιμάται για την προσθήκη του σε ζεστά ροφήματα τα οποία οι Ευρωπαίοι τα λατρεύουν.

Τελευταίο στην σειρά είναι η ανάπτυξη του ροφήματος σόγιας. Παρόλο που κατείχε την υψηλότερη θέση στις πωλήσεις έως το 2015 η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αρκετά στάσιμη με την προβλεπόμενη CAGR 9,6% μεταξύ 2020 – 2025.

Το γάλα σόγιας είναι το πρώτο φυτικό γάλα που εδραιώθηκε στην αγορά, αλλά ίσως να μην επιδέχεται τον “ενθουσιασμό της καινοτομίας” σε σχέση με τα υπόλοιπα. Παρ ολ αυτά είναι πλέον εδραιωμένο και θα εξακολουθήσει να κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Τρόφιμα

Παρόλο που κατέχουν το μικρότερο μερίδιο αγοράς, τα vegan επιδόρπια θα γνωρίσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη η οποία εκτιμάται στα CAGR 15.9% μεταξύ 2020-2025 . Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των vegan desserts έχει μεταβάλλει το vegan πεδίο , με την συγκεκριμένη κατηγορία να μην μένει πλέον στις ελάχιστες προσφερόμενες επιλογές.

Επόμενα σε ανάπτυξη έρχονται τα vegan snacks με προβλεπόμενη ανάπτυξη CAGR 14.55% μεταξύ 2020-2025 .

Αυτή η κατηγορία έχει ποικίλο πεδίο εφαρμογής και αποτελείται από προϊόντα όπως: γιαούρτια, energy bars, σάλτσες, καρυκεύματα και σάλτσες.

Τέλος η κατηγορία των plant based τυροκομικών κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά έχει την χαμηλότερη προβλεπόμενη ανάπτυξη (CAGR  13.0% μεταξύ 2020 – 2025). Αυτό ίσως να οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες κάθε λαού. Για παράδειγμα η Γερμανία ηγείται στον τομέα των vegan τυροκομικών με αξία πωλήσεων το 2019   $117 εκατομμύρια και με πρόβλεψη ανάπτυξης CAGR 13.3% μεταξύ 2020 – 2025. Ωστόσο η ανάπτυξη της αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων είναι πιο αργή σε χώρες που η κατανάλωση ζωικών τυροκομικών είναι πολύ μεγάλη όπως πχ η Γαλλία.

πηγή : Grand View Reserach