Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα Vegan Γεύμα μπορεί να κοστίσει έως και 40% λιγότερο από ένα συμβατικό γεύμα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Kantar, η Plant Based διατροφή, μπορεί να εξοικονομήσει εκτός από χρήματα και χρόνο!

Με τον Veganuary του 2022 να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που προτίθενται να δοκιμάσουν Plant Based διατροφή για την μήνα Ιανουάριο, μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από το καλάθι του super market αλλά και χρόνο για την παρασκευή τους.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως μπορεί να γίνει έως και 40% εξοικονόμηση στις αγορές των πρώτων υλών αλλά και ο χρόνος προετοιμασίας των γευμάτων μειώνεται στο 1/3 έναντι των γευμάτων που περιλαμβάνουν κρέας ή ψάρι.

Τα δεδομένα από το πάνελ χρήσης του Kantar που καταγράφει διαδικτυακά εβδομαδιαία ημερολόγια γευμάτων από περίπου 11.000 άτομα στη Βρετανία έδειξαν ότι μέχρι τον Αύγουστο :

  • Ένα κυρίως γεύμα (μεσημεριανό/βραδινό) που περιέχει κρέας, ψάρι ή πουλερικά κοστίζει, κατά μέσο όρο, 2,10€ ανά άτομο, ενώ ένα Plant Based κυρίως γεύμα  κοστίζει 40% λιγότερο με μόλις 1,26 € ανά άτομο. Αυτή είναι μια εξοικονόμηση 0,84 € ανά άτομο ανά γεύμα. Η εξοικονόμηση κόστους παρατηρείται εξίσου σε μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.
  • Το  γεύμα με βάση το κρέας/ψάρι χρειάζεται κατά μέσο όρο 20 λεπτά για να προετοιμαστεί, ενώ ένα Plant Based γεύμα είναι 37% πιο γρήγορο σε μόλις 12,5 λεπτά.

Η ανάλυση του πάνελ αγοραστών της Kantar που παρακολουθεί συνεχώς αγορές από 30.000 βρετανικά νοικοκυριά αποκάλυψε ότι για το 2021 :

  • Τα Vegan νοικοκυριά  ξοδεύουν 8% λιγότερα ανά καλάθι super market, κατά μέσο όρο, από τα νοικοκυριά παρόμοιου μεγέθους που δεν είναι Vegan . Το μέσο καλάθι αγορών για vegan κοστίζει 20 € ενώ το μέσο καλάθι για μη Vegan είναι 21,60€

Η Toni Vernelli, Επικεφαλής Επικοινωνίας του Veganuary, λέει: «Η πανδημία του Covid έχει πυροδοτήσει μια τεράστια αύξηση σε άτομα που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν μια φυτική διατροφή – είτε για την υγεία τους είτε για την προστασία του πλανήτη μας, αλλά δυστυχώς έχει επίσης προκαλέσει οικονομική απώλεια σε πολλούς. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους, τον πλανήτη και το πορτοφόλι τους με μια φυτική διατροφή».

Και πρόσθεσε: «Όσοι από εμάς τρώμε vegan εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη αξία, ωστόσο κατά κάποιο τρόπο επιμένει ο μύθος ότι ο βιγκανισμός είναι ακριβός και απρόσιτος για μερικούς ανθρώπους. Τώρα έχουμε τα δεδομένα για να διαλύσουμε μια για πάντα αυτή την ξεπερασμένη ιδέα. Ενώ ορισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών όντως είναι ακριβά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος μιας τυπικής vegan διατροφής και η συνολική κατανάλωση plant based κοστίζει λιγότερο – ένας άλλος καλός λόγος για να δοκιμάσετε vegan αυτόν τον Ιανουάριο!»

Πηγή:Veganuary