Η ProVeg International συνεργάστηκε με την Innova Market Insights, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη στάση των ευρωπαίων καταναλωτών για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Στην έρευνα, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος Smart Protein, ερωτήθηκαν πάνω από 7.500 άτομα από δέκα χώρες – Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 7% των ερωτηθέντων ήταν ήδη plant-based, ενώ ένα επιπλέον 30% ήταν flexitarians.Υπήρξαν μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είχαν ήδη μειώσει την κατανάλωση κρέατος. Λίγο λιγότερο από το 40% δήλωσε ότι θα μειώσει περισσότερο το κρέας το επόμενο έτος, ενώ περίπου το 30% είχε σχέδια να μειώσει τα γαλακτοκομικά. Σχεδόν το ένα τρίτο σκόπευε να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση plant based κρέατος και φυτικών γαλακτοκομικών εναλλακτικών προϊόντων.

Ωστόσο, το 45% των Flexitarians είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες plant based επιλογές , ενώ το 50% είπε ότι οι υπάρχουσες επιλογές ήταν πολύ ακριβές. Περίπου το 60% πίστευε ότι τα plant based τρόφιμα  ήταν ασφαλή και φέρουν ακριβή σήμανση, με τους περισσότερους να προτιμούν τα φυτικά προϊόντα από τους μύκητες ή τα φύκια.

Οι Flexitarians είπαν επίσης ότι η γεύση και η υγεία ήταν τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά την αγορά ενός φυτικού προϊόντος, με τη φρεσκάδα, την έλλειψη προσθέτων και τις χαμηλές τιμές να παίζουν επίσης βασικό ρόλο.

Τα πουλερικά φυτικής προέλευσης, το βοδινό κρέας, ο σολομός και ο τόνος ήταν τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα θαλασσινά που οι ερωτηθέντες είπαν ότι θα ήθελαν περισσότερο να δουν. Η μοτσαρέλα φυτικής προέλευσης και το τυρί σε φέτες ήταν στην κορυφή της λίστας των εναλλακτικών γαλακτοκομικών.

The Smart Protein Project

 

 

 

 

 

Το Smart Protein Project χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ιδρύθηκε για να αναπτύξει προϊόντα πρωτεΐνης alt-protein που είναι υγιεινά, φιλικά προς το περιβάλλον και αυξάνουν την επισιτιστική ασφάλεια. Για παράδειγμα, το έργο ερευνά την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς θαλασσινών φυτικής προέλευσης. Διεξήγαγε επίσης έρευνα για τις πιο βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς ,η φάβα και η κινόα μπορεί να είναι η απάντηση.

«Η έρευνα αποκαλύπτει τεράστιες δυνατότητες για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στην Ευρώπη και δίνει το πράσινο φως σε όλους τους σχετικούς φορείς στον τομέα, να αναπτύξουν περισσότερα και καλύτερα προϊόντα. Η ζήτηση των καταναλωτών για εναλλακτικές πρωτεΐνες αυξάνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό, χωρίς να φαίνεται τέλος», δήλωσε ο Jasmijn de Boo, Αντιπρόεδρος της ProVeg International.

 

πηγη: Vegconomist