Η Food Reporter για το νέο μας Canned Wine

Kρασιά σε κουτάκι αλουμινίου από την Achaia Company της οικογένειας Καρακίτσου           

Η τάση που γνωρίζει σηµαντική επιτυχία στο εξωτερικό κάνει πρεμιέρα και στην Ελλάδα!

To κρασί σε κουτάκι αλουμινίου αποτελεί µία τάση που φοριέται ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Αλυσίδες όπως οι Τesco, Waitroseκαι Sainsbury’s διαθέτουν στα ράφια τους κωδικούς κρασιού στη συγκεκριμένη συσκευασία. Μάλιστα και µμεγάλες εταιρείες µε παρουσία στην επιτόπια κατανάλωση και στο λιανεμπόριο όπως η Constellation Brands – παραγωγός της µπύρας Corona – έχει ήδη φέρει στην αγορά προ τριετίας τα συσκευασμένα κρασιά σε κουτί αλουμινίου των 330ml πέντε µονοποικιλιακά κρασιά υπό την ετικέτα, Crat ers Union.

Ακόμα όμως και οινοποιίες της φημισμένης Napa Valley, όπως η Larkin Wineryέχουν φέρει στην αγορά κρασί συσκευασμένο σε κουτάκι αλουμινίου. Την ίδια στιγμή, στην κυκλοφορία σειράς κρασιών σε κουτάκι αλουμινίου των 250ml προχώρησε στη χώρα µας η Achaia Company της οικογένειας Καρακίτσου σε συνεργασία µε την τοπική οινοποιία Γιδιάρης.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύµβουλος της Achaia Company, Φοίβος Καρακίτσος στο FOODReporter, πρόκειται για ένα προϊόν που συνηθίζεται αρκετά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία. «Η αρχική µας προσέγγιση ήταν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν µε θετικό οικολογικό αποτύπωμα γιατί το κουτάκι είναι ανακυκλώσιμο και ταυτόχρονα µε µμικρότερο βάρος και µμικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή».

 Στοχεύει σε νεότερες ηλικίες, στην επιτόπια κατανάλωση  και στον τουρισμό.

«Μετά από εκτενή έρευνα συσκευάσαμε ένα ελληνικό κρασί από την Αχαΐα.

Πρόκειται για πολυποικιλιακά κρασιά µε στόχο καταναλωτικά κοινά που ανήκουν σε νεότερες ηλικίες, οι οποίες έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν προϊόντα σε κουτάκι. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να εισέλθουμε στις τουριστικές περιοχές και στο HoReCa,δεδοµένου ότι πολλές φορές κατά την έξοδό µας επιλέγουμε να πιούμε ένα ποτήρι και όχι µία ολόκληρη φιάλη».

Η Achaia Company κυκλοφόρησε τρεις κωδικούς λευκού, ροζέ και κόκκινου συσκευασμένου οίνου σε κουτάκι, οι οποίοι φέρουν την ονομασία Merula(κότσυφας). Σύμφωνα µε τον κύριο Καρακίτσο η έναρξη της τοποθέτησης γίνεται στο κανάλι του HoReCA, ενώ στόχος είναι να διοχετευθεί στη συνέχεια και στα σούπερ µάρκετ.

Η τιμή λιανικής ανέρχεται σε περίπου 1,70 έως και 1,8 στο ράφι.

ΠΗΓΗ: Food Reporter

Γιώργος Λαµπίρης

Canned Wine. Τάση ή μια εναλλακτική επιλογή?

H συγκεκριμένη τάση έχει ταχεία ανάπτυξη και ανταπόκριση.

Αλλά τελικά πόσο καλό είναι το κρασί σε κουτί?

Το μοντέρνο κίνημα χρήσης του κρασιού σε κουτί (canned wine) είναι ήδη διαδεδομένο στις ΗΠΑ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση έχει έρθει και στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο που ο θεσμός του πικ νικ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος.

Στην χώρα μας η ιδέα «κρασί σε κουτί» ή «canned wine» μπορεί ασφαλώς να εφαρμοστεί στη δική μας καθημερινή κουλτούρα. Από την παραλία και την πισίνα, μέχρι τα clubs και τις οικογενειακές συναθροίσεις.

Μπορεί κάποιος να απολαύσει το δροσερό κρασί του χωρίς να γεμίζει με αντιηλιακά και χώμα ένα γυάλινο ποτήρι και επιπλέον μπορούμε να αποφύγουμε όλα εκείνα τα μισοάδεια μπουκάλια με κρασί που ξεμένουν έπειτα από τα οικογενειακά τραπέζια.

Ακόμη και οι νεότερες ηλικίες που ξεκινούν τώρα να καταναλώνουν αλκοόλ, μπορούν με ασφάλεια να επιλέξουν ένα κουτί με κρασί έναντι των σκληρών ποτών, αμφιβόλου ποιότητας τις περισσότερες φορές, που κυκλοφορούν στα μπαρ.

Το canned wine σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη

“ Όλο και περισσότεροι retailers παραγγέλνουν κρασί σε κουτί” δηλώνει o Andy Howard (Managing Director της Vinetrades Ltd) τον Αύγουστο του 2019 στο Decanter. Και συνεχίζει “ H Waitrose, η Tesco, τα Sainsbury’s και η Co-op αύξησαν του κωδικούς των canned wines” το τελευταίο χρόνο.

Η Helen Tordoff (Head of Trading – wine της Morrisons,) λέει, ‘Τα τελευταία χρόνια, οι διαφορετικές μορφές συσκευασίας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους καταναλωτές και τα canned wines δεν αποτελούν εξαίρεση.”

“Η άνοδος του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του lock down ενίσχυσε την επιλογή των canned wines, με τους πελάτες να τα επιλέγουν τόσο για την ευκολία που προσφέρουν, καθώς επίσης και για την ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο ποτήρια.”

Οι παραγωγοί της  Nice Wines λένε, “Παρά την αισθητή επίπτωση της πανδημίας στις πωλήσεις HORECA του κρασιού , ο κλάδος σχεδόν διπλασίασε  τους τζίρους του το 2020 (85% ανάπτυξη) και πουλήσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο canned wines”

Τα πλεονεκτήματα του canned wine

‘Ένα πλεονέκτημα είναι η γρήγορη ψύξη. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για συναυλίες, για την παραλία, για την πισίνα και γενικά για χώρους που μπορεί να είναι και απαγορευτική η χρήση γυάλινου μπουκαλιού ή ποτηριού.” Δηλώνει ο Eduardo Dinglar (VP της Wine Access) σε άρθρο της Decanter.com του 2018.

Η εύκολη συσκευασία που δεν έχει όγκο αλλά και δεν είναι και εύθραυστη, δίνει το πλεονέκτημα στο να μπορούν να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία πώλησης. Σκεφτείτε να μπορεί κάποιος να τα βρίσκει από την κάβα μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς του!

“Να πίνεις πάντα συσκευασμένο ποτό” συμβουλεύουν οι μεγαλύτεροι . Το canned wine αποτελεί μία επιλογή χωρίς ζάχαρη και με χαμηλό δείκτη αλκοόλ.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα που έχουν τα canned wines, καθώς το αλουμίνιο έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης από το γυαλί . Στην Ευρώπη ανακυκλώνεται το 72% των αλουμινένιων κουτιών.

Επίσης είναι λιγότερο πιθανή η σπατάλη καθώς δεν χρειάζεται κάποιος να ανοίξει ολόκληρο μπουκάλι για να πιεί ή να χρησιμοποιήσει στην μαγειρική 1-2 ποτήρια κρασί.

Ποιότητα του canned wine: Πόσο ποιοτικό είναι?

Μην υποτιμάμε την ποιότητα, όσο ξέρουμε πού να ψάξουμε και τί να αγοράσουμε.

“Μέχρι σήμερα είναι μεγάλος ο αριθμός των οινοποιείων που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη των canned wines ; και έχουν επηρεάσει με διάφορους τρόπους την ανάπτυξη της ποιότητας αλλά και την αντίληψη για το προϊόν” έγραφε ο  Dinglar το 2018.

Σχετικά με την τιμή, αυτή είναι άκρως προσιτή σε όλες τις ηλικίες αλλά μπορεί να αφήσει και μεγάλα περιθώρια κέρδους στους retailers και σε επίπεδο HORECA.

Source: https://www.decanter.com/

Πώς η Πανδημία έχει επηρεάσει την Vegan τάση διατροφής.

Αύξηση των vegan διατροφικών προϊόντων

To trend για τα vegan διατροφικά προϊόντα είναι ολοένα και πιο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με έρευνα της Mintel περισσότεροι Ευρωπαίοι από ποτέ έκαναν στροφή στις vegan διατροφές από την αρχή της πανδημίας του Covid-19.

To 25% των Ευρωπαίων ηλικίας 21 έως 30 ετών δηλώνουν πως η πανδημία έκανε πιο ελκυστική την vegan διατροφή. Και δεν είναι μόνο οι Millennials.Έρευνες δείχνουν πως η vegan διατροφή είναι ολοένα και πιο προσιτή σε όλους τους Ευρωπαίους, με μία αύξηση του 22% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των Ευρωπαίων πολιτών.

Το 23% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά  από τότε που ξεκίνησε η Πανδημία. Ένας στους 5 λέει πως αυτή η κατάσταση τους οδήγησε στο να προσθέσουν τροφές με τέτοια θρεπτικά στοιχεία, τα οποία να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους.

Η οικολογική “εν συναίσθηση” αντικατοπτρίζεται στην διατροφή.

Ο Alex Beckett, ο Διευθυντής της Mintel Food & Drink, εξηγεί, “Οι άνθρωποι θέλουν ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο εδώ και τώρα. Και προσπαθούν να βρουν τρόπους να δείξουν συμπόνια και ευσπλαχνία. Για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν την αλλαγή, το να κόψουν το κρέας από τη διατροφή τους, τους φαίνεται ένας τρόπος να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δείχνοντας ενδιαφέρον για την φύση και ταυτόχρονα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους.

“Εξάλλου και πριν το ξέσπασμα της Πανδημίας είχαμε διαπιστώσει μία αύξηση του ενδιαφέροντος στις Pland Based διατροφές. Απλώς η πανδημία επιτάχυνε αυτή την τάση”

Η προτίμηση σε local μαγαζιά επηρέασε τις διατροφικές συνήθειες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι καταναλωτές αντιμετώπισαν επίσης ελλείψεις αποθεμάτων και μεγάλους χρόνους αναμονής και  παράδοσης από τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, με αποτέλεσμα πολλοί  να στραφούν στα μικρά τοπικά μαγαζιά της γειτονιάς. Οι καταστηματάρχες μικρών delicatessen και βιολογικών-vegan προϊόντων δηλώνουν πως οι non-vegan πελάτες τους αυξήθηκαν, καθώς ωθούμενοι από την ανάγκη τους να έχουν άμεση εξυπηρέτηση, αύξησαν την επισκεψημότητά τους στα καταστήματά τους και σιγά σιγά άρχισαν να υιοθετούν την vegan διατροφή.

 

 

Vegetarian και Vegan. Ποια είναι τα οφέλη?

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν και ακολουθούν την vegetarian ή vegan διατροφή.

Οι κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και παρέχουν οφέλη για την υγεία στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Αυτή είναι η θέση της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης(American Dietetic Association) και της Ένωσης Διαιτολόγων του Καναδά.  Στις χώρες αυτές το 2,5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 4% των ενηλίκων στον Καναδά ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες.

Αν και οι συνδυασμοί και οι ποικιλίες που διαμορφώνουν οι άνθρωποι είναι πολλές, μια χορτοφαγική διατροφή ορίζεται ως εκείνη που δεν περιλαμβάνει κρέας, ψάρι ή πτηνά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για τη χορτοφαγία φαίνεται να αυξάνεται, με αποτέλεσμα πολλά εστιατόρια και υπηρεσίες διανομής φαγητού να προσφέρουν χορτοφαγικά γεύματα σε σταθερή βάση.

Με αυτά τα δεδομένα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των πωλήσεων τροφίμων ελκυστικών για χορτοφάγους και αυτά τα τρόφιμα εμφανίζονται σε πολλά σούπερ μάρκετ, προσφάτως και στην Ελλάδα.

Τα οφέλη

Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντα, σχετίζονται με τα βασικά θρεπτικά συστατικά για χορτοφάγους, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, του ασβεστίου, της βιταμίνης D, της ριβοφλαβίνης, της βιταμίνης Β-12, της βιταμίνης Α, των ω-3 λιπαρών οξέων και του ιωδίου.

Τα δεδομένα που διαθέτουμε αποδεικνύουν ότι μια xορτοφαγική διατροφή συμπεριλαμβανομένης της vegan, μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συστάσεις για όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία και θα προσφέρει στον οργανισμό.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η χρήση ενισχυμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ικανοποίηση αναγκών σε  μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά αλλά οι καλά σχεδιασμένες vegan και άλλες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Είναι επίσης κατάλληλες ακόμη και για αθλητές.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες όπως απέδειξαν πολλές έρευνες, προσφέρουν μια σειρά από διατροφικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών, καθώς και υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες C και E και διάφορα χρήσιμα φυτοχημικά που είναι για τον άνθρωπο ευεργετικά.

Πράγματι οι χορτοφάγοι έχουν βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος από τους μη χορτοφάγους καθώς και χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις. Έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μείωση της αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης, λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ειδική φροντίδα

Η διαφοροποίηση των διατροφικών συνηθειών και προτιμήσεων μεταξύ των χορτοφάγων, απαιτείται ατομική αξιολόγηση της πρόσληψης των αναγκαίων συστατικών της διατροφής . Αυτό το σοβαρότατο καθήκον αφορά διαιτολόγους και θεράποντες ιατρούς στους οποίους πρέπει να απευθύνονται όσοι έχουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την κατανάλωση χορτοφαγικής διατροφής, προκειμένου να μην υποστούν βλάβη.

Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να  παίξουν ουσιώδη ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων, σχετικά με τις πηγές τροφίμων συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, την αγορά και την προετοιμασία των τροφίμων, την αποφυγή παγίδων από ακατάλληλα προϊόντα που διαφημίζονται παραπλανητικά κλπ.

Επιπλέον μπορούν να υποδείξουν τυχόν διατροφικές τροποποιήσεις και προσαρμογές που μπορεί να είναι απαραίτητες για την κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών. Ο προγραμματισμός μενού για χορτοφάγους μπορεί να απλοποιηθεί με τη χρήση ενός οδηγού που καθορίζει τις ομάδες τροφίμων και τα μεγέθη μερίδων σερβιρίσματος.

Ενίσχυση του οργανισμού ακολουθώντας vegan ή vegaterian διατροφή.

Πληροφορίες από 295 επιλεγμένες δημοσιεύσεις συμφωνούν στα ανωτέρω και προτείνουν τα εξής:

Οι χορτοφάγοι πρέπει να ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β12 (ενισχυμένα με βιταμίνες τρόφιμα ή συμπληρώματα).

Δεδομένου ότι οι φυτικές πρωτεΐνες πέπτονται σε μικρότερο βαθμό από εκείνο των ζωικών πρωτεϊνών, μπορεί να είναι σκόπιμο για τους χορτοφάγους να καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες από ό, τι συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό.

Οι χορτοφάγοι θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου – ιδιαίτερα λαχανικά που είναι χαμηλά σε οξαλικά. Επίσης ξηρούς καρπούς και σπόρους και πλούσιο σε ασβέστιο μεταλλικό νερό.

Η βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου μπορεί να βελτιωθεί με εμβάπτιση, βλάστηση και ξινή ζύμη που μειώνουν την περιεκτικότητα των οσπρίων και των δημητριακών σε φυτικά άλατα.

Τέλος οι χορτοφάγοι μπορούν να εξασφαλίσουν καλό επίπεδο ω -3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας καλές πηγές α-λινολενικού οξέος (καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι chia και τα έλαια τους) και περιορίζοντας την πρόσληψη λινολεϊκού οξέος (καλαμπόκι και ηλιέλαιο).

Η Vegan διατροφή, σωματοφύλακας κατά των καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών παθήσεων!

Οι παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, διεθνώς γνωστές ως CVD,  είναι η κύρια παγκόσμια αιτία θνησιμότητας και είναι υπεύθυνη για ένα πελώριο ποσοστό (46%) των θανάτων που προκύπτουν από μη μεταδοτικές ασθένειες.

Στην Αμερική (USA), περίπου 86 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, πάσχουν από κάποια μορφή καρδιαγγειακής βλάβης και οι στατιστικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει αυξανόμενο παρά τις φαρμακευτικές δυνατότητες και τις τεχνολογικές εξελίξεις που διαθέτουμε.

Ο κάκιστος τρόπος διατροφής, ο οποίος δυστυχώς είναι κοινό πρόβλημα για πολλούς λαούς της γης, περιλαμβανομένων των Ελλήνων, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής χωρίς άσκηση, θα μπορούσε αλλάζοντας να οδηγήσει σε εντυπωσιακά οφέλη.

 Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου έως και 80%, με τη διατροφή να παίζει βασικό ρόλο σε αυτό. Τα χορτοφαγικά και Vegan διατροφικά πρότυπα έχει δειχτεί πως μειώνουν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου βλάβης (στηθάγχη), κατά 40%.

Ποτέ δεν είναι αργά

Οι φυτικές δίαιτες είναι το μόνο διατροφικό πρότυπο που έχει δείξει αντιστροφή της βλάβης των στεφανιαίων (CHD). Αυτό σημαίνει πως μια σωστή διατροφή, πέραν της πρόληψης, μπορεί να επαναφέρει έναν πάσχοντα σε υγιές επίπεδο, με ό,τι αυτό αυτονοήτως σημαίνει.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν οφέλη από χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των  εγκεφαλο-αγγειακών βλαβών.

Γιατί και πως

Οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα λιπίδια αίματος και μειωμένη συσσώρευση αιμοπεταλίων από τις μη χορτοφαγικές δίαιτες. Προφυλάσσουν επομένως  τα αγγεία.

Επιπλέον βοηθούν σημαντικά στην διαχείριση του βάρους, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.  Δεν είναι τυχαία βεβαίως η ιατρική σύσταση στους διαβητικούς να χάσουν βάρος ώστε ο μεταβολισμός της γλυκόζης να γίνεται πολύ καλλίτερα.

Καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες και σωστά προϊόντα, που αποδεδειγμένα παρέχουν οφέλη στην πρόληψη αλλά και την αντιστροφή της αθηροσκλήρωσης και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής βλάβης, πρέπει να προωθηθούν μέσω διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων. Σήμερα, τόσο οι γνώσεις όσο και τα κατάλληλα διατροφικά προϊόντα υπάρχουν.

Πηγή: dr.Ιωάννης Καφέζας

Τη γή δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας! Την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας!

Καλώς ήρθες Planet LOVER!!!

Χίπεις, λουλουδένια κολιέ, αναφορές στην Yokο Ono … μακριά γένια και μαλλιά, ομάδες ανθρώπων που κρατούν τα χέρια και τραγουδούν γύρω από μία φωτιά στην παραλία. Αυτό είναι μάλλον το στερεότυπο που έχουμε όλοι όταν φέρνουμε σαν εικόνα του πώς είναι ένας Planet Lover. Αλλά αυτό είναι πολύ ΒΑΡΕΤΟ! Με Β κεφαλαίο!  Πράγματι αυτός ο αναχρονιστικός τρόπος σκέψης ανήκει στο παρελθόν και δεν έχει και καμία βάση ή νόημα. Η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος επηρεάζουν τους πάντες.

Η ενσυναίσθηση για τον πλανήτη και το περιβάλλον μας, μάς αφορά όλους!  Κι εμείς στην Veganz, αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε με τις eco conscious συσκευασίες μας!

 

Ας αρχίσουμε με μία συνειδητή επιλογή για το μέλλον μας και ας επιλέξουμε μία διατροφή φυτική. Περίπου το 24% των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη, προέρχονται από την κατανάλωση ζώων και ζωικών προϊόντων. Ακόμη και μία ευέλικτη διατροφή που απλώς να περιλαμβάνει vegan προϊόντα, μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά την ζήτηση σε ζωικά προϊόντα. Όσο περισσότεροι αποβάλλουμε τα ζωικά προϊόντα από την διατροφή μας, όσο περισσότεροι χορτοφάγοι και vegan υπάρχουν ,τόσο καλύτερο είναι για το περιβάλλον!

Σκέψου: Με μία καθολικά χορτοφαγική διατροφή μπορείς να σώσεις 4,200 lt νερό την ημέρα, 3,8m2 δάσους,1 ζώο και να μειώσεις κατά 4,5kgr τις εκπομπές του CO2! (Πηγή: www.cowspiracy.com/facts) .

Ουάου! Αυτό κι αν είναι επιχείρημα!!

 

Η οικολογική ισορροπία των προϊόντων VEGANZ

Χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία βιωσιμότητας (sustainability score) που μπορεί να φανεί στη συσκευασία των προϊόντων μας, αποκαλύπτουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε είδους.

 

 

 

Ο σωματοφύλακας του περιβαλλοντικού μας μυστικού: Οι Veganz Roasted Σοκολάτες!!!

Ποιος χρειάζεται μία κοινότυπη σοκολάτα γάλακτος όταν μπορεί να έχει μία απολαυστική και σε γεμάτη γεύση σοκολάτα από την Veganz?   Στις ποικιλίες Roasted Hazelnut και White Roasted Almond, αυτοί οι δύο vegan γλυκοί πειρασμοί, εντυπωσιάζουν όχι μόνο με την απίστευτα βαθιά γεύση τους, αλλά και με την οικολογική συσκευασία τους και τη βαθμολογία βιωσιμότητας Eaternity!

 

Εξάλλου την γή δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας! Την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας!

 

 

 

 

 

 

 

Το 2020 ήταν Xρονιά Ρεκόρ για τις Επενδύσεις Εναλλακτικών Πηγών Πρωτεϊνης

PLANTBASED ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΠΕΝ∆ΥΘΗΚΑΝ $3,1 ∆ΙΣ. ΤΟ 2020 – ΠΩΣ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Το ποσό ρεκόρ των $3,1 δισ. επενδύθηκε πέρυσι σε εναλλακτικές πρωτεΐνες, σύμφωνα µε ανάλυση του The Good Food Institute (GFI).  Πρόκειται για περισσότερα από τα μισά χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτόν τον τομέα κατά την τελευταία δεκαετία ($5,9 δισ.) και τρεις φορές περισσότερα από το 2019.

 

Ειδικότερα:

  • Οι εταιρείες µε plant-based προϊόντα κρέατος, αυγού και γαλακτοκομικά προσέλκυσαν $2,1 δισ. από το σύνολο των επενδύσεων (τρεις φορές πάνω από το 2019)
  • Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ζύμωση για να κάνουν εναλλακτικές πρωτεΐνες συγκέντρωσαν $590 εκατ. (διπλάσια από το 2019)
  • Οι εταιρείες κρέατος µε βάση τα εργαστηριακά κύτταρα ζώων (cultivated) έλαβαν περισσότερα από $360 εκατ. το 2020, το 72% της συνολικής χρηματοδότησης που έλαβε η κατηγορία αυτή την περίοδο 2010-2020

Η ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων έρχεται καθώς οι επενδυτές τοποθετούν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων, καθώς και funds, µε σκοπό να επικεντρωθούν σε πιο βιώσιμά τρόφιμα. Πέρυσι, χορηγήθηκε η πρώτη κανονιστική έγκριση στον κόσμο, για κρέας µε βάση τα κύτταρα (cell-based meat).

 

ΟΙ ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ  ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

“Η επενδυτική κοινότητα ξυπνά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της τεχνολογίας τροφίμων, για ριζική αναδημιουργία του συστήματος τροφίμων µας”, ανέφερε η Senior Investor Engagement Specialist της GFI, Sharyn Murray, η οποία πρόσθεσε πως, “εταιρείες, όπως π.χ. οι Impossible Foods, Beyond Meat, Memphis Meats και Mosa Meat, συνεχίζουν να αποδίδουν καλά, και υπάρχουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευοίωνες προοπτικές των εναλλακτικών πρωτεϊνών, οι οποίες παράλληλα, έχουν θετικό παγκόσμιο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των τροφίμων και την παγκόσμια υγεία”. Στο εννεάμηνο του 2020 επενδύθηκαν περίπου $8,37 δισ. στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας τροφίμων, σύμφωνα µε µμελέτη της Finistere Ventures. Και σε όλο το 2020, ο τομέας των αγροτικών τροφίμων – ο οποίος περιλαμβάνει επίσης, την παραγωγή τροφίμων, την αλυσίδα εφοδιασμού και την τεχνολογία στα εστιατόρια – συγκέντρωσε επενδύσεις τουλάχιστον $26,1 δισ., σύμφωνα µε µμελέτη της AgFunder.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ Η IMPOSSIBLE FOODS

Πρωταγωνίστρια ήταν η Impossible Foods, η οποία είχε δύο τεράστιους γύρους χρηματοδότησης πέρυσι: $500 εκατ. τον Μάρτιο και $200 εκατ. τον Αύγουστο. Αυτά τα χρήματα βοήθησαν την Impossible Foods να κάνει µια µμεγάλη επέκταση στη λιανική, από την πώληση των προϊόντων της σε µια µμικρή… χούφτα grocery stores το 2019, σε περίπου 17.000 σημεία σε όλη τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς και µία D2C ιστοσελίδα. Η Impossible Foods έχει επίσης, µμειώσει τις τιμές, τόσο στους πελάτες του foodservice, όσο και στη λιανική τροφίμων και σχεδιάζει φέτος να διπλασιάσει το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, για να κυκλοφορήσει περισσότερα plant-based προϊόντα.

ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ… ΠΑΓΩΤΑ

Από την πλευρά της ζύμωσης, η Perfect Day συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα, συμπληρώνοντας έναν γύρο χρηματοδότησης Series C ύψους $300 εκατ., µε ακόμη $160 εκατ. τον περασμένο Ιούλιο. Οι πρωτεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση χρησιμοποιούνται από διάφορα brands παγωτού, συµπεριλαµβανοµένων των Smitten, Graeter’s και Nick’s, καθώς και από την Brave Robot, η οποία δημιουργήθηκε από την The Urgent Company.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ…ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ

Και για τα cell-based κρέατα, η Memphis Meats έλαβε τη µμεγαλύτερη χρηματοδότηση ύψους $161 εκατ., η οποία αύξησε τη συνολική χρηματοδότησή της κατά 8 φορές. Οι Cargill και Tyson συµµετείχαν στον γύρο, τον οποίο η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή κρέατος από µμοσχάρι, κοτόπουλο και πάπια, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός της χρονιάς. Ενώ κανένα cell-based κρέας δεν έχει λάβει ακόμα κανονιστική έγκριση στις ΗΠΑ, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό θα µμπορούσε να συμβεί αργότερα φέτος και ήδη, η Memphis Meats συνεργάζεται µε τις ρυθμιστικές Αρχές για να είναι µία από τις πρώτες εταιρείες που θα πουλήσει τέτοια προϊόντα.

 

 ΠΗΓΗ:

 

 

 

 

Αλμυρό Vegan-Νηστίσιμο Cheesecake με Μυρωδικά και Λιαστή Τομάτα

Υλικά

Για τη βάση

    • 300vγρ. κριθαροκουλούρα ή παξιμάδι
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. μηλόξιδο
    • 1 ντομάτα μέτρια ξυσμένη στον τρίφτη
    • λίγη ρίγανη
    • αλάτι

Για την κρέμα

Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση

  • 300γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 αγγουράκι με τη φλούδα του
  • λίγη κάππαρη
  • μερικές  κορφούλες μάραθου

Διαδικασία

Τρίβετε το παξιμάδι στο multi και το αναμιγνύετε σε ένα μπολ με την ξυσμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη το ξύδι και το αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα λασπώδες. Με αυτό στρώνετε τον πάτο ενός πιρέξ ή, ακόμη καλύτερα, μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο και το ψήνετε στο φούρνο (180 C) για 15-20 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό. Αφήνετε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα Vegan Cremosa, Vegan Vegotta και Vegan Cremosa με Λιαστή τομάτα μέχρι να γίνουν ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ελιές και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Δοκιμάζετε τη γεύση και τη διορθώνετε με αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο. Απλώνετε το μίγμα πάνω από την παξιμαδένια βάση και αφήνετε το cheesecake στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την επικάλυψη: μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε τα ντοματίνια, αλατίζετε και τα σοτάρετε μέχρι μαλακώσουν και αυτά. Τα πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και το  ξίδι και περιμένετε να γλασάρουν λίγο πριν τραβήξετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει το μίγμα εντελώς.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, αδειάζετε τα γλασαρισμένα υλικά πάνω από το cheesecake, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και διακοσμείτε με  αγγουράκια, λίγη κάππαρη, ελιές Καλαμών και μερικές κορφούλες μάραθου ή όποιου άλλου μυρωδικού προτιμάτε.

Η Σαρακοστή δεν ήταν ποτέ πιο Νόστιμη και Υγιεινή!

Με χαρά ανακοινώνουμε την συνεργασία μας με την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και την αποκλειστική τοποθέτηση των φυτικών τυροκομικών προϊόντων της εταιρίας Ferretti σε επιλεγμένα καταστήματα της αλυσίδας ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.

 

Τα Ferreti είναι μία οικογένεια vegan τυροκομικών τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την γεύση των συμβατικών τυροκομικών.
Οι καταναλωτές πλέον μπορούν να απολαμβάνουν vegan-νηστίσιμα τυροκομικά σε τέσσερις υπέροχες γεύσεις: Παρμεζάνα ,Ανθότυρο, Τυρί κρέμα και Τυρί κρέμα με λιαστή Τομάτα.
Είναι μεγάλο βήμα η αποκλειστική συνεργασία μας με την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ αφού ανεξάρτητα με την περίοδο της Σαρακοστής που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μπουν σε μία διαδικασία νηστείας και αποτοξίνωσης είναι μία μοναδική ευκαιρία για το καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας να δοκιμάσουν τα κορυφαίας γεύσης αναπληρώματα.
Παρ όλο που ο προσανατολισμός μας αρχικά ήταν οι Vegan καταναλωτές, στην πορεία αντιληφθήκαμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανεξάρτητα με τις διατροφικές τους ταυτότητες , στρέφονται σε πιο υγιεινές λύσεις για την κατανάλωση των τυροκομικών τους.

Άρα δεν χρειάζεται κάποιος να είναι Vegan ,Vegeterian ή Χριστιανός ορθόδοξος  σε περίοδο νηστείας για να καταναλώσει εναλλακτικής μορφής τυροκομικά προϊόντα. Τα Vegan τυροκομικά Ferreti απευθύνονται σε κάθε έναν που θέλει να απολαμβάνει πλούσια σε γεύση τυροκομικά χωρίς όμως να λαμβάνει τα επιβλαβή για την υγεία του λιπαρά και σάκχαρα! Χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία!

#achaiasa #vegandiet #avbassilopoulos #allazoumesinithies #sarakosti #ecoconscious #glutenfree #lactozefree

Πόνοι στις αρθρώσεις; Φάτε τρόφιμα VEGAN

Η αρθρίτιδα δεν είναι μια ασθένεια αλλά είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν επώδυνες και πρησμένες αρθρώσεις.

Η πολύ συχνή οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά και μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι πιο επιθετική και προκαλεί επώδυνες, φλεγμαίνουσες  αρθρώσεις που αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη. Η κληρονομικότητα καθιστά περισσότερο πιθανή την εμφάνιση της.

Έχετε πρόβλημα; Τρόφιμα Vegan

Εάν έχετε πόνους, μια αλλαγή διατροφής θα μπορούσε να σας βοηθήσει, μερικές φορές θεαματικά. Μελέτες αξιόπιστες έδειξαν ότι σε πολλά πάσχοντα άτομα, κάποια φαγητά λειτουργούν σαν προκλητική αφορμή στις παροξύνσεις των ενοχλημάτων τους. Πολλοί εξ αυτών που κόβουν κάποια »ένοχα» τρόφιμα διαπιστώνουν ότι ο πόνος τους βελτιώνεται ή σταματά .

Η αιτία μιας τέτοιας συμπεριφοράς γνωρίζουμε πλέον πως είναι ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Έρευνα 

Σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με αρθρίτιδα αποδείχτηκε πως το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι, η καφεΐνη και τα φυτά που περιέχουν ουσίες τύπου σολανίνης π.χ. ντομάτες, μελιτζάνα, επιδεινώνουν τα συμπτώματα . Το ίδιο ισχύει και για τις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών.

Η ρευματοειδής αρθρίτις που είναι μια επώδυνη αυτοάνοση παθολογική κατάσταση, μεταξύ άλλων προκαλεί  πρωινή δυσκαμψία, πόνο και ευαισθησία των αρθρώσεων οι οποίες πρήζονται . Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, κατέγραψε τις επιπτώσεις μιας vegan διατροφής  με χαμηλά λιπαρά  σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ΡΑ.

 

Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά και μετά από μόλις ένα μήνα Vegan διατροφής, οι πάσχοντες είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην πρωινή δυσκαμψία, τον πόνο την ευαισθησία και το πρήξιμο των αρθρώσεων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πως τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από διατροφικές αλλαγές. Πάσχοντες που τρώνε μια διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα, μείωσαν σημαντικά τον πόνο τους από οστεοαρθρίτιδα στο εντυπωσιακά βραχύ διάστημα δυο εβδομάδων.

Τα ίδια άτομα στην μελέτη που διήρκεσε 1,5 μήνα ανέφεραν περισσότερη ενέργεια και βελτιωμένη σωματική λειτουργία.

Αξίζει να προστεθεί ότι άλλη μελέτη απέδειξε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος έως και  61%.

Συμπέρασμα

Οι δίαιτες με έμφαση στην φυτική πλευρά της διατροφής είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στην υγεία. Προσφέρουν πλεονεκτήματα όχι μόνο σε οστεοαρθριτικούς ασθενείς αλλά και καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, καρκινοπαθείς, διαβητικούς και πολλούς – πολλούς ακόμα. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχουν μελέτες σχετικές με την επίδραση μιας Vegan διατροφής σε παχύσαρκους. Αλλά περί αυτών θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

 

πηγή: Ιατρός Γαστρεντερολογος Δρ Ιωάννης Καφέζας