H συγκεκριμένη τάση έχει ταχεία ανάπτυξη και ανταπόκριση.

Αλλά τελικά πόσο καλό είναι το κρασί σε κουτί?

Το μοντέρνο κίνημα χρήσης του κρασιού σε κουτί (canned wine) είναι ήδη διαδεδομένο στις ΗΠΑ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση έχει έρθει και στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο που ο θεσμός του πικ νικ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος.

Στην χώρα μας η ιδέα «κρασί σε κουτί» ή «canned wine» μπορεί ασφαλώς να εφαρμοστεί στη δική μας καθημερινή κουλτούρα. Από την παραλία και την πισίνα, μέχρι τα clubs και τις οικογενειακές συναθροίσεις.

Μπορεί κάποιος να απολαύσει το δροσερό κρασί του χωρίς να γεμίζει με αντιηλιακά και χώμα ένα γυάλινο ποτήρι και επιπλέον μπορούμε να αποφύγουμε όλα εκείνα τα μισοάδεια μπουκάλια με κρασί που ξεμένουν έπειτα από τα οικογενειακά τραπέζια.

Ακόμη και οι νεότερες ηλικίες που ξεκινούν τώρα να καταναλώνουν αλκοόλ, μπορούν με ασφάλεια να επιλέξουν ένα κουτί με κρασί έναντι των σκληρών ποτών, αμφιβόλου ποιότητας τις περισσότερες φορές, που κυκλοφορούν στα μπαρ.

Το canned wine σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη

“ Όλο και περισσότεροι retailers παραγγέλνουν κρασί σε κουτί” δηλώνει o Andy Howard (Managing Director της Vinetrades Ltd) τον Αύγουστο του 2019 στο Decanter. Και συνεχίζει “ H Waitrose, η Tesco, τα Sainsbury’s και η Co-op αύξησαν του κωδικούς των canned wines” το τελευταίο χρόνο.

Η Helen Tordoff (Head of Trading – wine της Morrisons,) λέει, ‘Τα τελευταία χρόνια, οι διαφορετικές μορφές συσκευασίας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους καταναλωτές και τα canned wines δεν αποτελούν εξαίρεση.”

“Η άνοδος του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του lock down ενίσχυσε την επιλογή των canned wines, με τους πελάτες να τα επιλέγουν τόσο για την ευκολία που προσφέρουν, καθώς επίσης και για την ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο ποτήρια.”

Οι παραγωγοί της  Nice Wines λένε, “Παρά την αισθητή επίπτωση της πανδημίας στις πωλήσεις HORECA του κρασιού , ο κλάδος σχεδόν διπλασίασε  τους τζίρους του το 2020 (85% ανάπτυξη) και πουλήσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο canned wines”

Τα πλεονεκτήματα του canned wine

‘Ένα πλεονέκτημα είναι η γρήγορη ψύξη. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για συναυλίες, για την παραλία, για την πισίνα και γενικά για χώρους που μπορεί να είναι και απαγορευτική η χρήση γυάλινου μπουκαλιού ή ποτηριού.” Δηλώνει ο Eduardo Dinglar (VP της Wine Access) σε άρθρο της Decanter.com του 2018.

Η εύκολη συσκευασία που δεν έχει όγκο αλλά και δεν είναι και εύθραυστη, δίνει το πλεονέκτημα στο να μπορούν να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία πώλησης. Σκεφτείτε να μπορεί κάποιος να τα βρίσκει από την κάβα μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς του!

“Να πίνεις πάντα συσκευασμένο ποτό” συμβουλεύουν οι μεγαλύτεροι . Το canned wine αποτελεί μία επιλογή χωρίς ζάχαρη και με χαμηλό δείκτη αλκοόλ.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα που έχουν τα canned wines, καθώς το αλουμίνιο έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης από το γυαλί . Στην Ευρώπη ανακυκλώνεται το 72% των αλουμινένιων κουτιών.

Επίσης είναι λιγότερο πιθανή η σπατάλη καθώς δεν χρειάζεται κάποιος να ανοίξει ολόκληρο μπουκάλι για να πιεί ή να χρησιμοποιήσει στην μαγειρική 1-2 ποτήρια κρασί.

Ποιότητα του canned wine: Πόσο ποιοτικό είναι?

Μην υποτιμάμε την ποιότητα, όσο ξέρουμε πού να ψάξουμε και τί να αγοράσουμε.

“Μέχρι σήμερα είναι μεγάλος ο αριθμός των οινοποιείων που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη των canned wines ; και έχουν επηρεάσει με διάφορους τρόπους την ανάπτυξη της ποιότητας αλλά και την αντίληψη για το προϊόν” έγραφε ο  Dinglar το 2018.

Σχετικά με την τιμή, αυτή είναι άκρως προσιτή σε όλες τις ηλικίες αλλά μπορεί να αφήσει και μεγάλα περιθώρια κέρδους στους retailers και σε επίπεδο HORECA.

Source: https://www.decanter.com/