Η αρθρίτιδα δεν είναι μια ασθένεια αλλά είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν επώδυνες και πρησμένες αρθρώσεις.

Η πολύ συχνή οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά και μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι πιο επιθετική και προκαλεί επώδυνες, φλεγμαίνουσες  αρθρώσεις που αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη. Η κληρονομικότητα καθιστά περισσότερο πιθανή την εμφάνιση της.

Έχετε πρόβλημα; Τρόφιμα Vegan

Εάν έχετε πόνους, μια αλλαγή διατροφής θα μπορούσε να σας βοηθήσει, μερικές φορές θεαματικά. Μελέτες αξιόπιστες έδειξαν ότι σε πολλά πάσχοντα άτομα, κάποια φαγητά λειτουργούν σαν προκλητική αφορμή στις παροξύνσεις των ενοχλημάτων τους. Πολλοί εξ αυτών που κόβουν κάποια »ένοχα» τρόφιμα διαπιστώνουν ότι ο πόνος τους βελτιώνεται ή σταματά .

Η αιτία μιας τέτοιας συμπεριφοράς γνωρίζουμε πλέον πως είναι ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Έρευνα 

Σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με αρθρίτιδα αποδείχτηκε πως το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι, η καφεΐνη και τα φυτά που περιέχουν ουσίες τύπου σολανίνης π.χ. ντομάτες, μελιτζάνα, επιδεινώνουν τα συμπτώματα . Το ίδιο ισχύει και για τις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών.

Η ρευματοειδής αρθρίτις που είναι μια επώδυνη αυτοάνοση παθολογική κατάσταση, μεταξύ άλλων προκαλεί  πρωινή δυσκαμψία, πόνο και ευαισθησία των αρθρώσεων οι οποίες πρήζονται . Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, κατέγραψε τις επιπτώσεις μιας vegan διατροφής  με χαμηλά λιπαρά  σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ΡΑ.

 

Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά και μετά από μόλις ένα μήνα Vegan διατροφής, οι πάσχοντες είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην πρωινή δυσκαμψία, τον πόνο την ευαισθησία και το πρήξιμο των αρθρώσεων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πως τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από διατροφικές αλλαγές. Πάσχοντες που τρώνε μια διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα, μείωσαν σημαντικά τον πόνο τους από οστεοαρθρίτιδα στο εντυπωσιακά βραχύ διάστημα δυο εβδομάδων.

Τα ίδια άτομα στην μελέτη που διήρκεσε 1,5 μήνα ανέφεραν περισσότερη ενέργεια και βελτιωμένη σωματική λειτουργία.

Αξίζει να προστεθεί ότι άλλη μελέτη απέδειξε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος έως και  61%.

Συμπέρασμα

Οι δίαιτες με έμφαση στην φυτική πλευρά της διατροφής είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στην υγεία. Προσφέρουν πλεονεκτήματα όχι μόνο σε οστεοαρθριτικούς ασθενείς αλλά και καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, καρκινοπαθείς, διαβητικούς και πολλούς – πολλούς ακόμα. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχουν μελέτες σχετικές με την επίδραση μιας Vegan διατροφής σε παχύσαρκους. Αλλά περί αυτών θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

 

πηγή: Ιατρός Γαστρεντερολογος Δρ Ιωάννης Καφέζας